podcast news play företagaren I media förmån faq

Budgetens blinda fläckar

Företagarna saknar förslag som riktas på mot ett förbättrat företagsklimat i Sverige.
Publicerad 19 apr 2022
Statsminister Magdalena Andersson. Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com.

En ekonomisk politik som syftar till högre sysselsättning, tillväxt och utbyggd välfärd behöver inkludera och uppmuntra till jobb- och värdeskapande i småföretag. Företagarna anser dock att regeringens vårbudget saknar åtgärder som leder till att företagen kan växa och fortsätta att skapa jobb.

− Genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa men då måste politiken växla upp och leverera sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt skatt på företag och företagande och minskad regelbörda, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

fredrik_ostbom_rund150px.png

Sådana åtgärder är viktiga eftersom de små och medelstora företagen svarat för fyra av fem nya jobb sedan 1990. Fler personer arbetar och tar ut sin lön i dem än i någon annan del av ekonomin. På kommunal nivå står småföretagen för den största andelen av skatteintäkterna i 189 av Sveriges 290 kommuner.

Tre prioriterade reformområden 

Sverige står inför stora utmaningar. Klimatkrisen blir alltmer akut, brottslighet och otrygghet har tillåtits breda ut sig – vilket påverkar både individer och möjligheterna att driva företag – och utanförskapet har cementerats med omkring 800 000 människor som saknar självförsörjning. 

Under Företagarnas kongress den 19–20 maj i företagartäta Norrköping presenterar Företagarna en omfattande valplattform med ett hundratal förslag för att få fart på svensk konkurrenskraft. Utgångspunkten är att Sverige behöver ett konkurrenskraftigt företagsklimat. 

− Vårbudgeten är ännu en missad chans i en lång rad av bommade möjligheter. Hur många budgetar måste vi se passera innan vi får se en budget som på riktigt riktas på mot ett förbättrat företagsklimat i Sverige? säger Fredrik Östbom.  

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.