För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Många restriktioner hävs den 29 september

Publicerad 7 sep 2021
Regeringen anser att det går att ta steg fyra i planen för avveckling av restriktioner till följd av pandemin.
Foto: Shutterstock.com.

På tisdagen höll socialminister Lena Hallengren och kultur- och demokratiminister Amanda Lind en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson. Regeringens besked är att läget i pandemin i Sverige är sådant att det fjärde steget i regeringens plan om att lyfta restriktioner kan tas den 29 september.

− Vi tar nu ytterligare steg mot en normal vardag; Ett samhälle fritt från restriktioner, sade Lena Hallengren under pressträffen.

Lättnaden innebär att de flesta restriktioner kommer att hävas om tre veckor och att de som är vaccinerade kommer att kunna återgå till att leva ett till stora delar normalt liv. Däremot riskerar fortfarande de som inte har vaccinerat sig att bli svårt sjuka.

För idrotts- och kulturevenemang inom- och utomhus hävs deltagartak och andra krav, liksom för andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Även privata sammankomster slipper tak på antal deltagare. Dessutom ta restriktionerna som fortfarande gäller på restauranger och serveringsställen bort. Rådet att arbeta hemifrån tas också bort, även om Folkhälsomyndigheten förespråkar en succesiv återgång till arbetsplatser. Den som har symptom bör även i fortsättningen stanna hemma och testa sig och arbetsgivare bör då även fortsättningsvis underlätta för hemarbete.

Viktigt med fortsatt vaccinering

Det är en samlad bedömning av Folkhälsomyndigheten, utifrån det aktuella läget och det troliga framtida läget, som ligger till grund för regeringens beslut. Vaccinationstäckning blir framöver den viktigaste parametern för att göra bedömningar om behov av restriktioner och rekommendationer, enligt regeringen, eftersom viruset kommer att förbli en del av vår vardag. Smittspridningen kommer alltså inte att försvinna helt, men färre kommer att bli svårt sjuka.

− Det är hur framgångsrika vi är i vaccinationerna som kommer att avgöra hur väl vi kan hantera covid-19 på sikt, sade Johan Carlsson.

Förslag på vaccinationsbevis

Enligt Amanda Lind skulle det kunna finnas behov av vissa begränsningar för de allra största evenemangen. Därför går regeringen vidare med att remittera ett förslag om att kunna använda vaccinationsbevis vid riktigt stora allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det handlar om evenemang med 15 000 deltagare. Beskedet från regeringen är dock att målet är att ett sådant system inte ska behövas i och med lättnaderna som nu ska genomföras.

Fakta: Restriktioner som hävs 29 september

  • Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.
  • Deltagartaket för privata sammankomster tas bort.
  • Kvarvarande restriktioner för serveringsställen tas bort.
  • Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort.

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna