För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

LAS-misslyckandet kommer med ett högt pris

Publicerad 1 sep 2021
Framtida generationer får betala regeringens LAS-misslyckande, skriver Företagarna i Svenska Dagbladet.
Företagarnas vd Günther Mårder.

I en kritisk debattartikel i Svenska Dagbladet gör Företagarnas vd Günther Mårder upp med reformeringen av arbetsrätten som baseras på parternas överenskommelse: ”Hur kunde politisk feghet och bristande ambition tillåtas bli avgörande tillväxthinder för Sveriges små och medelstora företag?”, undrar han i debattartikeln.

Företagarna välkomnade ansatsen att modernisera arbetsrätten som var en del av januariöverenskommelsen. Efter många turer har dock resultatet visat sig vara en pyspunka som endast gynnar parterna på arbetsmarknaden själva, trots att över 60 procent av alla företag med anställda valt att inte teckna kollektivavtal.

Günther Mårder skräder inte orden i debattartikeln

”Resultatet är för alla de som vill se fler små och växande företag en stor en besvikelse. Regeringen abdikerade till förmån för arbetsmarknadens parter, vars roll är att vara särintressen som i första hand tjänar sina medlemmar. Parterna försvarade framgångsrikt sin affärsmodell, och överenskommelsen blev därför en bra affär för kollektivavtalsanslutna företag och en sämre affär för resterande 60 procent. Vilken trovärdighet kan en sådan uppgörelse anses ha för Sveriges småföretag?” 

Företagarna konstaterar gång efter annan att fyra av fem nya jobb skapas i de små och medelstora företagen. Småföretagen och deras anställda står för den största andelen av kommunernas skatteintäkter. För att Sverige ska få fler och växande företag krävs det en mer flexibel och modern arbetsrätt som är anpassad till dessa små och växande företagens behov. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna