podcast news play företagaren I media förmån

365 dagar kvar till valet – fokus på jobb- och välfärdsskaparna

I övermorgon är det på dagen ett år kvar till valet, vilket delvis redan märks då den politiska temperaturen har höjts de senaste veckorna. Även de stundande budgettiderna eldar på och höjer graderna ytterligare nu när regeringen och oppositionen ska presentera den politiska inriktningen och deras satsningar för 2022.
Publicerad 9 sep 2021
Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom. Foto: Oskar Omne.

Finansminister Magdalena Andersson har gjort klart att det finns ett reformutrymme på 74 miljarder kronor för 2022, vilket är extremt mycket pengar även för ett valår. Vi kan jämföra med ett vanligt budgetår då reformutrymmet är ca 10-15 miljarder.

Regeringens förslag skjuter långt ovanför målet

Regeringen har redan presenterat en del förslag ur den kommande budgeten, varav ett är det så kallade ”jobbpaket” på drygt 8 miljarder kronor. Även om det finns goda ansatser och delar i förslaget så räcker det inte på långa vägar för att lösa dagens stora problem på arbetsmarknaden. Anslaget känns närmast naivt i att det på punkt efter punkt handlar om mer pengar till insatser som inte heller tidigare löst problemen. För att komma vidare krävs ett tydligare fokus på insatser som leder till att de riktiga jobben blir fler. Mer än hälften av pengarna i jobbpaketet går i stället till abstrakta arbetsmarknadsåtgärder och ökat förvaltningsanslag till bland annat Arbetsförmedlingen. Att lägga flera miljarder kronor på arbetssökande och människor som står långt ifrån arbetsmarknaden är helt uppenbart inte tillräckligt för att lösa dagens problem på arbetsmarknaden.

Sökes: En tydlig reformagenda, Finnes: företagare som vill växa

Sverige befinner sig i ett svårt läge med låg tillväxt, en skenande arbetslöshet, en välfärd som inte levererar på många områden och en otrygghet i samhället som brer ut sig alltmer. För att komma till rätta med dessa utmaningar behövs en kraftfull reformagenda och inte mer av samma politik som lett oss in i denna situation. ”Gör man som man gjort, så kommer det gå som det gjort.”

Regeringens arbetsmarknadspolitik har misslyckats eftersom deras åtgärder har missat jobb- och välfärdsskaparna - Sveriges små och medelstora företag. De som har skapat fyra av fem nya jobb under de senaste 30 åren och de som står för den största andelen av skatteintäkterna i hela 189 av Sveriges 290 kommuner.

Fokus på jobb- och välfärdsskaparna

De frågor väljarna prioriterar som viktigast just nu är invandring/integration, lag och ordning samt välfärden. Vi kan därför utgå från att valet 2022 i huvudsak kommer att handla om dessa frågor. Och partierna måste förstå att småföretagen är grunden för all välfärd. Ska vi ha en fortsatt god välfärd med en bra vård, skola och omsorg behöver vi småföretagen. Ska vi lyckas med jobben och integrationen är det centralt att vi för en politik som stöttar entreprenörskap och företagande.

Partierna har fortfarande tid på sig att komma med rätt förslag som fokuserar på jobb- och välfärdsskaparna. Men dröj inte för länge. Och kom ihåg att väljarna kommer att rösta på det parti som de tycker uppmärksammar och kommer med lösningar på de problem som de ser och upplever.

Taggar
Riks Krönika
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.