podcast news play företagaren I media förmån

Politiker måste förstå företagandets villkor

Om knappt ett år är det val, men redan nu är Företagarna i full färd med att få partierna att förstå att goda villkor för företagande är en förutsättning för mycket annat som de vill gå till val på.
Publicerad 22 okt 2021
Foto: Sofia Nahringbauer

Sveriges företagare driver sina företag oavsett vem som styr i kommun, region eller i riksdagen. De löser samhällsproblem, skapar skatteinkomster och anställer människor i ur och skur, för det är det som kännetecknar företagare. Samtidigt vore det fel att påstå att det inte spelar någon roll vilken politik som förs. Det är precis tvärtom. Hur bra politiken är visar sig i hur bra det går för företagen och ytterst i hur många som vill vara företagare och bidra till att utveckla eller förfina varor och tjänster.

− Så gott som alla politiska partier förstår att företagsklimatet slår igenom i budgetutrymme, jobb och konkurrenskraft, även om man tillmäter det olika betydelse. En viktig del av vårt påverkansarbete är därför att ta varje tillfälle som bjuds att förklara vad som krävs för ett företagsklimat i världsklass, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Träffa politiker 

Möten med partirepresentanter både lokalt, regionalt och nationellt sker hela tiden. Men under hösten bjuds på flera samlade tillfällen att träffa politiker från alla riksdagspartier när man samlas för att arbeta med förberedelserna av vilken politik man ska möta väljarna med nästa höst. I slutet av september höll Centerpartiet sin partistämma i digitalt format och antog bland annat ett program för grön ekonomi för fler företag och jobb. Nyligen avslutade Miljöpartiet sin kongress, som även den hölls digitalt.

Från och med torsdag och veckan ut är det Moderaternas tur. Ombuden är samlade i Helsingborg för vad som internt i partiet benämns arbetsstämma. Då fattas beslut i frågor som partistyrelsen anser är särskilt angelägna att behandla inför allmänna val. I år bland annat förslag om reformer för jobb och tillväxt i hela landet. Företagarna är på plats.

− Vi finns där för att prata med ombuden om hur företagsklimatet kan bli bättre. Med oss har vi flera av våra experter, ett antal rapporter fullmatade med fakta och förslag samt konkreta exempel på vilka samhällsbärare och välfärdsskapare landets småföretagare är, säger Företagarnas politiska strateg Alexandra Hernadi.

Partipolitiskt obunden 

Socialdemokraternas partikongress i Göteborg i början av november erbjuder inte någon möjlighet för Företagarna att vara på plats. Det är bara deltagare från partiet och journalister som släpps in. Likt de tidigare nämnda digitala partiarrangemangen gäller det då att föra dialogen på distans med bland annat riktad annonsering, både i traditionell media och via sociala kanaler.

Däremot kommer Företagarna att finnas på plats när Liberalerna håller landsmöte i Linköping i mitten av november, under Kristdemokraternas riksting i Norrköping strax före det och i samband med Sverigedemokraternas landsdagar i Karlstad i slutet av november. Precis som i fallet Moderaterna gäller det att vara tillgängliga och beskriva hur viktiga landets företagare och företag är för samhället.

− Företagarna är en partipolitiskt obunden organisation. Vi vill att företagsklimatet ska vara så bra som möjligt oavsett vem som sitter i regering eller har majoritet i en kommun. Vi samtalar med alla som vill prata med oss och ta del av vår kunskap, säger Fredrik Östbom.

Fler nyheter från Företagarna

Det här ska du fokusera på Damberg!

Mikael Damberg presenterades som ny finansminister. Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, presenterar nu fem förslag på reformer som den nytillträdde finansministern bör fokusera på.

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.