För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Konstruktionsfel i korttidsstödet ska äntligen rättas till

Publicerad 22 okt 2021
Företagarna välkomnar att företag som på grund av ärliga misstag inte kommit in i tid med avstämningar om avstämning i tid ska få en chans att göra rätt för sig.
Foto: Tillväxtverket.

På onsdagen fattade riksdagen ett mycket välkommet beslut för alla företag som brottas med återkrav på stöd till korttidsarbete. Då sade riksdagen ja till regeringens promemoria om att ändra reglerna som styr avstämningen för stödet genom lagändringar och en ny lag.

Föreläggande före återkrav

Den ena stora förändringen, som börjar gälla från den 1 november i år, är att den handläggande myndigheten – i dag Tillväxtverket – ska vända sig till en arbetsgivare som är sen med sin avstämning med ett föreläggande om att lämna in en sådan. Det är bara efter det som den som är sen med att anmäla avstämning ska bli skyldig att betala tillbaka det preliminära stödet.

Lise-Lotte liten.png

− Det här är välkommet och något som vi på Företagarna varit med att driva på. Som det är nu är regelverket helt oförlåtande. Är du en dag sen med att göra avstämning – oavsett anledning – så förlorar du rätten till hela stödet, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

MISSA INTE: 27 oktober bjuder Tillväxtverket och Företagarna in till gemensamt webseminarium om stöd för korttidsarbete.

Möjlighet att göra rätt

Den andra stora förändringen, som börjar gälla vid årsskiftet, är att arbetsgivare som redan har blivit återbetalningsskyldiga för preliminärt stöd vid korttidsarbete i vissa fall ska kunna lämna in en ny anmälan om avstämning. Den möjligheten kommer att gälla preliminärt stöd som lämnats under perioden 16 mars 2020 – 30 juni 2021.

− Det har gått ut fler än 23 000 återbetalningskrav från Tillväxtverket och över 8 000 har överklagats. Det handlar om företag som vill göra rätt, men som begått något litet misstag i avstämningen. Det är minst sagt rimligt att de ska få en chans till att göra rätt för sig, säger Lise-Lotte Argulander.

Företagarna anser att beslutet om den nya lagstiftningen borde göra att Tillväxtverket redan nu slutar upp med att ställa nya krav på återbetalning.

− Vi vill att Tillväxtverket lägger återkraven på is nu eftersom både regeringen och riksdag så tydligt markerat att lagstiftningen varit olyckligt utformad, säger Lise-Lotte Argulander.

Företag har hamnat i kläm

När riksdagen behandlade regeringens proposition riktade den också en uppmaning till regeringen i form av ett tillkännagivande. Det handlar om att regeringen bör analysera hur i vilken utsträckning företag hamnat hos Kronofogden utan egen förskyllan på grund av att stödet för korttidsarbete antingen dröjt eller helt uteblivit.

− Tillväxtverket har skickat ut tusentals återkrav. Om de inte överklagas går myndigheten vidare med att driva in pengar. Det gör att företag hamnat hos Kronofogden, vilket ställer till stora problem i framtiden för dem. Därför är det bra att riksdagen vill att regeringen analyserar hur många som hamnat hos Kronofogden och agerar på det, säger Lise-Lotte Argulander.

Fler nyheter från Företagarna