podcast news play företagaren I media förmån

Vem kan konsten att få saker att hända?

Fanns inte doers och eldsjälar skulle förändringar fastna i politiska utredningar, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper.
Publicerad 18 nov 2021
Eva Cooper, Företagarnas regionchef i Mellansverige. Foto: Evelina Carborn.

Bla bla bla. Greta Thunberg sammanfattade diskussionerna på klimattoppmötet i Glasgow kanske inte på ett kärnfullt sätt, men åtminstone kort! Flera politiker, både i Sverige och i andra länder, reagerade på klimataktivistens ord och menade att Thunberg bidrar till politikerförakt. Skolstrejk, slagord och banderoller i all ära, men klimataktivister behöver, enligt Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU:s ordförande Lisa Nåbo, ge sig in i partipolitiken och göra skillnad på riktigt. ”Det är viktigt att vara aktivist, men det är ännu viktigare att vara politiker”.

Trotsa den rådande ordningen

Frågan är om det verkligen stämmer. Och om det någonsin stämt. Politiker skapar bara spelreglerna – och förhoppningsvis gör de det på ett bra sätt. Men vill man verkligen göra skillnad kan det vara bra att påminna sig om Jan Stenbecks närmast bevingade ord om att teknik slår politik. Klart det är slängigt, det var ju ändå Stenbeck som sa det, och kanske det är daterat…. eller? Det bör hur som helst sättas i sammanhanget då den nämnde Stenbeck och Olof Stenhammar utmanade monopol som ansågs som självklara.

Stenhammars entreprenörskap trotsade den rådande ordningen på den svenska finansmarknaden i en tid då marknadsekonomi och äganderätt var starkt ifrågasatt. Stenbecks företag Tv3 och Comvik (senare Comviq) var pionjärer inom sina fält. Tekniken slog politiken – och bakom tekniken fanns entreprenörer, eldsjälar som decennier senare fortfarande inspirerar.

Mer korsbefruktning

När Företagarna för en månad sedan ordnade höstkonferens för våra förtroendevalda superstjärnor handlade en av programpunkterna om politik och entreprenörskap. Jakob de Geer, som bland annat grundat iZettle och för närvarande deltar i investerartävlingen Draknästet, efterlyste fler företagare i politiken, mer erfarenheter från näringslivet, inte minst hos kommande näringsminister.

Det centerpartiska kommunalrådet Ulrika Liljeberg från Leksand, tillika toppkandidat till riksdagen, vände på steken och skulle gärna se det omvända också. Även hon ser korsbefruktningen. Fler politikerbesök av företagare, likväl som att politiker besöker företag. Man kan sammanfatta det med att vi behöver förstå varandra och de olika delarnas förutsättningar. Och att politik ofta går långsamt medan snabb action och i princip all utveckling på något sätt sker i näringslivet.

Får vi en näringsminister med brett synfält?

En framgångsrik näringsminister behöver definitivt vara insatt i dessa olika miljöer, och förstå hur politiska beslut slår och vilka konsekvenser det får. Förstå småföretagare på landsbygdens villkor, likväl som tjänsteföretagare i storstad eller skogsindustrins betydelse för underleverantörerna. Huruvida vi får en sådan återstår att se, först ska Magdalena Andersson bli både statsminister och få igenom en budget.

Det är inte helt ovanligt att företagare uppfattar politik på samma sätt som Greta Thunberg, och att företagare många gånger delar aktivisters otålighet. Man är mer av en banderoll-person än någon som går i gång på remissrundor (även om budskapen inte behöver delas med Thunberg). Det är beundransvärt med all den tid som inte minst många ideellt aktiva politiker lägger på demokratin – men utan eldsjälarna utanför den skulle mycket fortfarande vara fast i en utredning.

Att göra skillnad på riktigt är lika mycket att starta ett företag som att leda ett ungdomsförbund. Men med mindre bla bla bla.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Det här ska du fokusera på Damberg!

Mikael Damberg presenterades som ny finansminister. Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, presenterar nu fem förslag på reformer som den nytillträdde finansministern bör fokusera på.

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.