För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Styr upp Arbetsförmedlingen

Publicerad 29 nov 2021
Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.
Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

Arbetsmarknadspolitiken har att hantera att 400 000 personer står utan arbete i Sverige. Trots det brister analys, förståelse och lösningar. Det skriver Företagarnas vd Günther Mårder i en debattartikel i Expressen.

Företagarna har länge påtalat att Arbetsförmedlingen behöver reformeras fullständigt. Dessvärre lämnar regeringen till myndigheten själv att besluta hur stora delar av reformen ska gå till.

”Som ett brev på posten blir slutsatsen att myndigheten behövs och behöver få stor budget. Denna svaga styrning förklarar en hel del av avsaknaden av resultat för den statliga arbetsmarknadspolitiken.” skriver Günther Mårder i artikeln.

Arbetsförmedlingen har redan drygt 10 000 anställda och en budget på 70 miljarder kronor.

I dagarna presenterade Arbetsförmedlingen ett förslag. Den vill byta namn till Arbetsmarknadsmyndigheten. Den håller även på med webb-tv. I den senaste sändningen diskuterades digitalisering, automatisering och AI. ”Spännande, men fel fokus för en myndighet som inte ens klarar att svara i telefon när arbetssökande ringer.” konstaterar Företagarna i Expressen.

Företagarna efterlyser en tydlig vision för arbetsmarknadspolitiken. Förtroendet för Arbetsförmedlingen är kört i botten. Endast 11 procent av företagen uppger att de skulle använda sig av myndigheten om de skulle rekrytera i dag.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna