podcast news play företagaren I media förmån

Kan Socialdemokraterna vända blad?

På S-kongressen i Göteborg tar Magdalena Andersson över rodret i regeringspartiet, men förmår Socialdemokraterna prioritera jobb och företagande?
Publicerad 4 nov 2021
Foto: Marco Calandra/Shutterstock.com. Infällt: annons i Aftonbladet.

Socialdemokraternas kongress i Göteborg inramas inte av blygsamhet. Vi bygger landet lyder parollen som de 350 ombuden från hela landet samlas under för att fatta beslut om det politiska programmet och välja ny partiordförande efter Stefan Löfven.

Ganska tidigt stod det klart att valet på ny ordförande och statsministerkandidat skulle komma att falla på Magdalena Andersson. Leden slöts snabbt och det väntas ingen större dramatik i den frågan i kongresslokalerna på Svenska mässan.

Däremot borde Socialdemokraterna känna mindre visshet om den politiska kursen när ny politik i dagarna klubbas om jobb, välfärd, trygghet och klimat. I en debattartikel i Dagens Arena poängterar Företagarnas vd Günther Mårder och samhällspolitiska chef Fredrik Östbom att om Socialdemokraterna menar allvar med mer resurser till välfärden måste de lyssna på de mindre och växande företagen som skapar nästan alla nya jobb.

Företagare missnöjda med regeringens politik

I en helsidesannons i Aftonbladet i dag hälsar Företagarna Magdalena Andersson välkommen till nya jobbet och påminner om att det är de små och medelstora företagen som skapar fyra av fem nya jobb. Det är de och deras anställda som genererar en majoritet av kommunernas skatteintäkter i 189 av Sveriges 290 kommuner. Dessutom är dessa företag avgörande för innovation och utveckling inom till exempel gröna näringar, AI och framtidens hälso- och sjukvård.

Lyssnar då inte Socialdemokraterna på jobbskaparna, de små företagen? En undersökning av Novus på uppdrag av Företagarna ger vid handen att lyhördheten brister.  Varannan företagare runt om i landet anser att regeringen Löfven skött sin uppgift ganska eller mycket dåligt. Två tredjedelar av landets företagare saknar förtroende för Sveriges skattesystem. Trots Stefan Löfvens gedigna bakgrund inom den fackliga världen anser företagare inom traditionella fackliga arbetaryrken att utvecklingen går åt fel håll.

Nu är det upp till Socialdemokraternas kongressombud och Magdalena Andersson att visa om partiet förmår lägga förslag på hur Sveriges företagsklimat kan förbättras så att det ger fler jobb, ökat välstånd och mer resurser till välfärden.

Fler nyheter från Företagarna

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.