podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bankskatt – hårt slag mot samhällsbyggare

Publicerad 19 nov 2021
En skatt som driver upp priser på småföretagens kapitalförsörjning och på bolån försvårar jobbskapande och egenförsörjning, skriver Företagarna, Skattebetalarna och Villaägarna i en debattartikel.
Foto:Shutterstock.com

Nästa år ämnar regeringen införa bankskatten, eller ”riskskatt för större banker och andra kreditinstitut” som den officiellt heter. Även om Socialdemokraterna lägger fram den som en skatt på bankernas vinster kommer den i praktiken att driva upp priser på småföretagens kapitalförsörjning och på bolån, skriver Företagarnas vd Günther Mårder i en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med Skattebetalarnas vd Christian Ekström och Villaägarnas samhällspolitiska chef Daniel Liljeberg.

I debattartikeln skriver de tre organisationsföreträdarna att bankskatten slår brett mot företagssektorn och riskerar att kosta Sverige många tusentals jobb, samtidigt som den drabbar villaägare och hushåll som har lån på sin bostadsrätt. Det kommer dessutom att fördyra och försvåra för alla dem som är på väg in på bostadsmarknaden eller som ska renovera eller bygga ut med hjälp av lånefinansiering.

Regeringens beslut som bankskatt nästa år omfattar 6 miljarder kronor, men Magdalena Andersson har redan krävt en fördubbling till 12 miljarder kronor per år.

”Landets medborgare måste känna till skattens konsekvenser, och vi utgår från att andra riksdagspartier inte låter sig bli medskyldiga i regeringens beslut att fördyra för landets småföretag och villaägare”, skriver debattörerna i Svenska Dagbladet.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna