headphones newspaper video-player

Så mår internationell handel efter corona och brexit

Den senaste tiden har varit omtumlande för världshandeln, konstaterade Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg. Men går vi mot ljusare tider?
Publicerad 4 mar 2021
Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, var en av gästerna i Företagarna LIVE: Brexit för företagare 26 februari.
 
Brexit är en av flera faktorer som på senare år skapat frågetecken för den internationella handelns väl och ve, enligt Daniel Wiberg.
 
– Världen befinner sig i en miljö där många länder är lite mer frågande inför frihandel och det är en ganska oroväckande utveckling. Brexit är ju det yttersta resultatet av den processen, säger Daniel Wiberg.
 

Presidenten och vaccinet

– Dessutom har  vi haft ett otroligt dramatiskt år bakom oss med en coronapandemi som slagit oerhört hårt också mot handeln. Många länder har slutit sig och stängt sina gränser. USA:s Donald Trump var ju någon som verkligen stökade till i världshandeln, konstaterade Daniel Wiberg.
 
Men han anar ljus i horisonten. 
 
– Mycket tyder på att får vi ut vaccin, får vi en stabilare politik från USA:s sida så kommer kanske världshandeln gå mot lite ljusare utsikter i närtid, det tror jag. Det tycker jag också man ser när man tittar på exportsiffror, exportchefsindex till exempel så ser man att man är mer optimistisk. Dels om återhämtningen i världen, dels om handelspolitiken generellt.
 
Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor