headphones newspaper video-player

Vart är vi på väg?

Vad är det som händer i vår pandemityngda värld nu under våren och hur påverkar det dig som företagare? Om det föreläste en av Sveriges mest anlitade föreläsare på Företagarna Business Forum Digital.
Publicerad 6 maj 2021
Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg.

Hela samhället är just nu som ett enda stort aprilväder. Optimistiska signaler blandas med problem till följd av pandemin. Det är nog ingen överdrift att säga att efterfrågan på hjälp att tolka vart vi är på väg sällan varit större än nu. Därför vände sig Företagarna till Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg för att kasta ljus över det som händer runtomkring oss. Hon var en av gästerna under första dagen av Företagarna Business Forum Digital och höll en uppskattad föreläsning.

Med bred kompetens och erfarenhet inom hållbarhet, samhällsfrågor och makroekonomi har Alexandra Stråberg förmågan att göra komplicerade sammanhang och myller av intryck begripliga.

Två parallella världar

Föreläsningen inleddes med att hon konstaterade att de flesta för ett år sedan trodde att vi skulle få se en utveckling som innebar att den höga smittspridningen och de negativa ekonomiska effekterna skulle gå över ganska snabbt. Så har det ju inte blivit. I stället har vi fortsatt hög smittspridning, men en kraftig ekonomisk återhämtning.

− Det är som två parallella världar, egentligen. En som är väldigt oroväckande och en som är väldigt hoppingivande, sade hon.

Föreläsningen kretsade kring tre frågor. För det första vad det är som gör att ekonomin kan växa mitt i en pandemi? För det andra om hög tillväxt betyder att lågkonjunkturen är över? För det tredje vad som händer med inflationen, räntan och bostadspriserna då?

Riskinventera företaget

Svaren är inte entydiga och okomplicerade, men de går att bena ut för att du som företagare ska kunna titta på de stora globala trenderna och händelserna runt omkring oss och göra en riskbedömning av hur det påverkar, eller kommer att påverka, din företagarvardag. 

− Det är bra att riskinventera sitt eget företag och ställa frågan vad som är våra sårbara punkter och hur löser vi det, säger hon.

Vårda dina relationer

För att göra det är det viktigt att hålla flera tankar i huvudet samtidigt eftersom utvecklingen är splittrad. Man kan göra det genom att ha perspektiv och ta ett steg tillbaka för att tolka samband, med insikten att det som är stort och globalt hänger ihop med det företagsspecifika. Alexandra Stråberg betonade även vikten av att vårda nära relationer eftersom det är en framgångsfaktor som visar sig i både hur man mår och vad man kan åstadkomma. Just viktiga relationer är också det som varit svårt att vårda under pandemin.

− Nu när vi ser att det kanske börjar gå att öppna upp lite tänker jag att det är precis det här ni ska ta tag i, först och främst, sade hon.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor