För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nu inleds lättnaderna i restriktionerna

Publicerad 27 maj 2021
Företagarna välkomnar att restriktionerna på grund av corona nu börjar hävas, även om det finns frågetecken kring takten och inriktningen i regeringens plan.
Utbildningsminister Anna Ekström (på skärm), socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven, miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på torsdagens pressträff.

På torsdagseftermiddagen höll regeringen en pressträff om en rad lättnader i restriktionerna på grund av corona.

− Vi börjar nu skymta början på slutet, sade statsminister Stefan Löfven.

Efter ett sjuttiotal pressträffar med regeringen om begränsningar och restriktioner vill regeringen och Folkhälsomyndigheten nu signalera att det inte bara går att skönja ljuset i tunneln, utan även sia om när det kommer att gå att ta klivet ut ur den, tillbaka sitt ett normalt liv.

− De här förändringarna är otroligt efterlängtade bland Sveriges hårt drabbade företagare, säger Företagarnas näringspolitiska expert Pontus Lindström.

Avveckling i fem steg

Regeringen presenterade under pressträffen en plan för en avveckling av restriktionerna. Den innehåller fem steg som i vart och ett inbegriper lättnader i de tre nivåer som Folkhälsomyndigheten arbetar efter. Det första steget infaller den 1 juni, det andra den 1 juli, det tredje i mitten av juli. Det fjärde steget förväntas kunna tas i september. Det femte och sista är inte tidsatt.

Varje steg är villkorat av en sammanvägd bedömning av smittläget, vårdens belastning och vaccinationerna. Steg två den 1 juli förutsätter med andra ord en fortsatt gynnsam utveckling. Nu följer utvecklingen Folkhälsomyndighetens så kallade noll-scenario, vilket är det mest gynnsamma av de olika prognostiserade utvecklingslinjerna.  

Lättnader från 1 juni

I det första steget som infaller den 1 juni justeras nivåerna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i enlighet med det som regeringen och Folkhälsomyndigheten aviserade den 12 maj. Det betyder bland annat att det blir tillåtet att ha inomhusarrangemang med åtta personer utan sittplats och 50 personer med anvisad sittplats. Utomhus får 100 samlas utan sittplats och 500 med anvisade sittplatser. Det kommer även att gå att genomföra idrottstävlingar utomhus med 150 deltagare. Nöjesparker och marknader får öppna, liksom läger och kollo för barn. Restauranger får återigen ha öppet till klockan 22:30 och servera alkohol till klockan 22:00, men avstånd mellan sällskapen och fyra personer per sällskap gäller ännu. Restauranger utan egen entré får ha fler än en gäst per bord.

− Vi på Företagarna har under lång tid kritiserat flera av de restriktioner som vi menar har präglats av en brist på träffsäkerhet. Det finns flera ytterligare restriktioner som redan nu bör kunna slopas, säger Pontus Lindström.

Fler lättnader borde genomföras nu

Några av de restriktioner som Företagarna ifrågasatt är att stora nöjesparker utomhus måste avsätta 20 kvadratmeter per besökare, medan 10 kvadratmeter är normen för butiker och handelsplatser, samt att endast en person får sitta vid varje bord på köpcenter. Det går också att ifrågasätta rimligheten i att till exempel Friends Arena, med en kapacitet på 50 000 personer, endast får ta emot 500 besökare.

− Det viktigaste har hela tiden varit möjligheten att begränsa avståndet mellan besökare och säkerställa att arrangemang kan genomföras på ett smittsäkert sätt. Sveriges företagare har sedan dag ett tagit viruset på högsta allvar och vidtagit en rad åtgärder för att kunna bedriva sin verksamhet under säkra former, säger Pontus Lindström.

Vaccinationsintyg kan bli aktuellt

 Under pressträffen meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringen kommer att återkomma i mitten av juni med ett ställningstagande om huruvida det ska bli möjligt att genomföra större evenemang trots begränsningarna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, med hjälp av vaccinationsintyg.

Regeringens plan för avveckling av restriktioner

Steg 1 – 1 juni

Inomhusarrangemang med åtta personer utan sittplats och 50 personer med anvisad sittplats.

Utomhusarrangemang med 100 personer utan sittplats och 500 med anvisade sittplatser.

Stadigvarande tivolinöjen och marknader träffas inte längre av deltagartaken. Tivolin regleras som nöjesparker och liknande anläggningar. Marknader regleras som handelsplatser.

Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.

Ej längre avrådan från mindre läger och cuper för barn och unga.  

Idrottstävlingar och sportarrangemang utomhus med 150 deltagare.

Steg 2 – 1 juli

Fler deltagare på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Maxantalet för privata sammankomster höjs från 8 till max 50 personer.

Rådet om att endast umgås med närmaste kretsen tas bort.

Rådet till föreningar om att ställa in, skjuta upp eller genomföra möten, stämmor med mera på distans lättas upp.

Serveringsställenas öppettider förlängs ytterligare. Regler för maximalt antal personer per sällskap och avstånd mellan sällskap tas bort för servering utomhus.

Tillåtet att servera mat och dryck till stående utomhus.    

Steg 3 – Preliminärt 15 juli

Reglering om passagerarbegränsningar för långväga kollektivtrafik med tåg och buss tas bort.

Kommunernas möjlighet att besluta om vistelseförbud på särskilt angivna platser upphävs.

Rådet om munskydd i kollektivtrafiken tas bort.

Reglering om kvadratmeter per person i inom- och utomhusmiljöer tas bort, men trängsel ska fortsatt undvikas.

Steg 4 – Preliminärt i september

Deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.

Begränsningen för privata sammankomster tas bort.

Regering på serveringsställen inomhus tas bort.

Steg 5 – Ikraftträdande fastställs senare

Kvarvarande restriktioner lyfts.

Källa: Regeringskansliet. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna