För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Talmansrundor ingen picknick

Publicerad 28 jun 2021
Stefan Löfven har avgått som statsminister. Nu väntar talmansrundor för att hitta en ny regeringsbildare. Det lär inte bli en picknick för talmannen, kaffe och kakor till trots.
Riksdagens talman Andreas Norlén. Foto: Gints Ivuskans/Shutterstock.com

På måndagen kallade statsminister Stefan Löfven till pressträff för att meddela att han bett riksdagens talman Anderas Norlén om att bli entledigad. Det är nu talmannen som har i uppdrag att i samtal med partiledarna ta reda på om det finns en kandidat till statsministerposten som kan tolereras av riksdagen. Enligt Sveriges grundlag behöver en statsministerkandidat inte ha stöd av en majoritet av ledamöterna i riksdagen. Det räcker att det inte är en majoritet av dem som röstar emot kandidaten.

I sociala medier pendlade reaktionerna på Löfvens besked mellan spekulationer om vem som blir regeringsbildare och kommentarer om att talmannen laddar med kaffe och kakor. Det är dock ingen picknick som väntar Andreas Norlén. Mandatfördelningen är som den är och de politiska låsningarna många. Så vad är nu att vänta?

Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom svarar på tre frågor om vad Stefan Löfvens avgång betyder.

Fredrik Östbom.png

Påverkar avgången planen på att öppna upp Sverige efter pandemin?

Nej, den planen ligger fast. Den 1 juli införs nya lättnader i restriktionerna. Strax efter Stefan Löfvens pressträff om att han avgår stod socialminister Lena Hallengren och kultur- och demokratiminister Amanda Lind tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i Rosenbad och berättade om de nya stegen i regeringens plan för att avveckla restriktionerna.

Vad kommer att hända med regeringens politiska förslag som rör företagande?

I dag är det ingen som vet. Det beror helt och hållet på vad det blir för regering som tillträder. Många av förslagen som finns i Januariavtalet skulle kunna komma tillbaka på bordet, men det är omöjligt att spekulera i detaljer. Talmannen har nu fyra försök på sig att få riksdagen att acceptera en ny statsminister. Stefan Löfven har varit tydlig med att han står till förfogande. Den andra huvudkandidaten är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Är det klart att det inte blir ett extra val nu?

Nej, så enkelt är det inte. Om talmannen inte lyckas få något av sina fyra försök att föreslå en statsminister godkänt i riksdagen blir det automatiskt ett extra val. Talmannen har sagt att han inte vill se en lika utdragen process som efter valet 2018 då det tog fyra månader att bilda regering.

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna