headphones newspaper video-player

Lös regeringskrisen snabbt

Att regeringen fallit får inte leda till att de viktiga reformer för att ta Sverige ur krisen där det finns samsyn i riksdagen sätts på undantag.
Publicerad 21 jun 2021
Riksdagens plenisal. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

På måndagen röstade fler än hälften av ledamöterna av Sveriges riksdag ja till Sverigedemokraternas begäran om att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Krisen blossade upp snabbt som en skogsbrand sedan Vänsterpartiet gjorde klart att det inte har förtroende för statsministern. Förutsättningarna har dock legat och pyrt under hela mandatperioden. 

− Företagarna är en partipolitiskt obunden organisation. Vi arbetar för ett bättre företagsklimat oavsett regering. För vår del är det viktiga att den politiska situationen klarnar snabbt. Det behövs politiska reformer för att ta Sverige ur krisen, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.  

Extra val eller talmansrundor

Nu väntar antingen talmansrundor eller extra val. Senast en vecka efter misstroendeomröstningen måste regeringen ha valt ettdera alternativ.  

Ännu är det för tidigt att göra en meningsfull bedömning om vad den uppkomma situationen innebär för politiken fram till nästa ordinarie riksdagsval i september nästa år. Det råder dock inte brist på frågor som pockar på uppmärksamhet och behöver lösas.  

− Företagare behöver tydliga spelregler som inte ändras hela tiden. Modernare arbetsrätt, bättre matchning på arbetsmarknaden och en storstädning i regelbördan är tre områden där vi inte vill se att politiken tappar styrfart, säger Fredrik Östbom.  

Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor