podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tilltufsad Stefan Löfven regerar vidare

Publicerad 8 jul 2021
På fredag får Sverige en ny regering. Vad betyder det för landets företagare? Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom ger svar.
Stefan Löfven kan nu återkomma till rollen som regeringschef för tredje gången sedan riksdagen på onsdagen med mycket liten marginal röstade för talmannens förslag om att Socialdemokraternas partiordförande ska bli statsminister. Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

På onsdagen röstade riksdagen fram Stefan Löfven till statsminister igen, efter att han avsattes i misstroendeomröstningen den 21 juni. På fredag den 9 juli tillträder han formellt, i samband med en konselj på Stockholms slott i närvaro av kungen. 

Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom svarar på tre frågor om regeringskrisens lösning och vad som nu är att vänta av regeringens politik. Fredrik Östbom1.png

Är det någon större skillnad på Stefan Löfvens tredje regering och den som avsattes i juni?

Ja, den största skillnaden är att det blir en regering med Socialdemokratierna och Miljöpartiet utan stöd av Centerpartiet och Liberalerna. De partierna släppte ju fram Stefan Löfvens regering i januari 2019 i utbyte mot ett omfattande reformprogram. Nu har det programmet – januariavtalet – fallit och med olika motiveringar har både Annie Lööf och Nyamko Sabuni förklarat att de går i opposition. 

Blir det en annan statsbudget i höst än förväntat?

Det återstår att se vilket förslag till statsbudget som regeringen lägger på riksdagens bord i höst. Det står klart att den parlamentariska situationen blivit svårare att överblicka i och med att vi inte längre har januariavtalets punkter att förhålla oss till. Både Vänsterpartiet och Centerpartiet släppte fram Stefan Löfven i omröstningen i riksdagen på onsdagen, men det är ingen hemlighet att de har väldigt olika krav på hur de vill att regeringen ska prioritera. Stefan Löfven själv har sagt att han kommer att avgå om han inte får riksdagens stöd för sin budget. 

Vad betyder lösningen på regeringskrisen för landets företagare? 

Den frågan är för tidigt att besvara. Vi på Företagarna kommer inte att ligga på latsidan när det gäller att lyfta fram hur viktigt det är att villkoren för företagande förbättras. Fyra av fem jobb i ekonomin skapas i det små och medelstora företagen och det är från den sektorn som den största andelen av kommunernas skatteintäkter kommer. Om det ska finnas skattekronor att lägga på välfärden så måste dessa skattekronor först skapas genom det värde som företagandet genererar. Vi fångar upp tongångar om att det är viktigt att göra välfärdssatsningar, men politikerna i både regering och opposition har ibland en tendens att ta resurserna för givet. Det har vi inte råd med.   

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna