headphones newspaper video-player

Två år efter januari-överenskommelsen: dags att agera

Värnar regeringen tilliten och förtroendet i sina samarbeten? frågar Företagarna i en debattartikel i Altinget.
Publicerad 11 jan 2021
Rosenbad. Foto: Shutterstock.com.

Det har gått två år sedan januariöverenskommelsen löste regeringsfrågan hela 18 veckor efter riksdagsvalet. Detta avtal mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innebar en rad ganska omfattande lappkast i näringspolitiken mellan statsminister Stefan Löfvens första och andra regering. Det var mot den bakgrunden som Företagarna såg hoppfullt på överenskommelsen. Om det skriver Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg och näringspolitiska expert Erik Ageberg på nyhetsportalen Altinget.

I artikeln lyfter de tre förslag i januariöverenskommelsen som inte får dras i långbänk, eftersom coronakrisen kräver en rejäl återstart av ekonomin.

Arbetsrätten måste moderniseras

Regeringen har efter många turer tillsatt fyra nya utredningar för att gå vidare med den överenskommelse som PTK och Svenskt Näringsliv slutit, men som LO som helhet står utanför, även om flera förbund anslutit sig. Detta är inte tillräckligt.  Arbetsrätten måste moderniseras för att möta de små och medelstora företagens behov.

Gynnsammare beskattning för växande företag

Företagarna välkomnar att taket i rut-avdraget höjts och att avdraget utvidgats, samt att det finns ett förslag på förändring av villkoren för personaloptioner. Men det räcker inte. Sverige behöver en långsiktig konkurrenskraftig beskattning av mindre och växande företag.

Arbetsförmedlingen måste reformeras i grunden 

Arbetslösheten ökar och utanförskapet växer samtidigt som tydliga besked och politisk riktning för arbetsmarknadspolitiken saknas. Reformeringen av Arbetsförmedlingen tycks ha stannat av. Det är ett enormt risktagande av regeringen att behålla ett system som bevisligen inte fungerar.

Förtroendet står på spel

Visst har punkter i Januariöverenskommelsen bockats av, men de tre förslagen som listats här kräver lösning. Värnar regeringen tilliten och förtroendet i sina samarbeten? skriver Daniel Wiberg och Erik Ageberg i debattinlägget.

 

 

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor