headphones newspaper video-player

Take away-skatten är feltänkt

Företagarna välkomnar att regeringen öppnar upp för att inte införa skatten på engångsartiklar i november, som tänkt.
Publicerad 26 jan 2021
Foto: Shutterstock.com

Allt kortare öppettider. Allt mindre sällskap. Steg för steg har restriktionerna för restaurangbranschen skruvats åt under pandemins lopp. För många har satsningar på mat för avhämtning gett viss lindring i det ekonomiska avbräcket som åtgärderna för att begränsa smittspridningen orsakar. Att då regeringen meddelat att det ska införas en skatt på engångsartiklar som maten levereras i under hösten har fått många att känna sig motarbetade.

I dagarna har det dock kommit nya signaler från regeringen. Miljöminister Isabella Lövin säger till TT att det inte är lämpligt att införa en skatt på engångsartiklar mitt under en pandemi. Beskedet välkomnar av Philip Thunborg,  näringspolitisk expert på Företagarna.philip rund.png

− Det är hoppingivande. Det vore synnerligen dålig timing att införa en skatt när restauranger är mycket hårt drabbade av pandemin, säger han.

Skulle ge matsvinn

Enligt förslaget ska skatt betalas med 5 kronor per mugg och med 7 kronor per livsmedelsbehållare. Visst avdrag föreslås få göras om det är lågt plastinnehåll. Däremot spelar det ingen roll om det är återanvänd plast eller inte.

− Att exempelvis helt gå över till pappersbaserade artiklar - i synnerhet gällande livsmedelsbehållare - försämrar livsmedlets hållbarhet, vilket ökar matsvinnet och därmed även klimatpåverkan, säger Philip Thunborg.

Om maten som beställs för avhämtning förpackas i flera behållare innebär skatten ett stort prispåslag. Enligt en studie gjord av HUI Research skulle sju av åtta konsumenter handla mindre, eller avstå helt från, färdiglagad mat eller dryck vid en prishöjning som utredningen föreslår.

− Ett pantsystem för engångsartiklar och ökat producentansvar är en mycket bättre väg att gå för att främja en resurseffektiv, biobaserad och cirkulär ekonomi, säger Philip Thunborg.

 

Taggar
Riks Nyhet Skatter
Fler nyheter från Företagarna

Kan elen ta slut?

Elpriser och problem med elförsörjning diskuteras ofta. Men, handlar det om egentlig elbrist? Kan elen ta slut? Nja. Företagarnas expert Philip Thunborg reder ut.

Regeringen rattar om i stöden

Företagarna välkomnar att regeringen nu rättar till en del uppenbara brister i coronastöden till drabbade företag. Viktigast av allt är dock att pengarna betalas ut.

Beredskap för bredare nedstängning

Med regeringens förslag om ytterligare begränsningsåtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen blir det möjligt att stänga ner fler verksamheter.

Mer från hela Sverige

Handlar du med Storbritannien?

I detta avsnitt av Företagarna LIVE går vi på djupet kring Brexit och guidar dig till hur handel med Storbritannien fungerar nu.

Mikael Eriksson, tullchef DB Schenker Sverige, EEN:s Theresa Ryberg och Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna deltar.

Se avsnittet nu

Krönikor


Coronakrisen