podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Positivt att fler startar företag

Publicerad 18 jan 2021
Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.
Foto: Shutterstock.com

Enligt Nyföretagarbarometern som sammanställs av Nyföretagarcentrum Sverige och Bolagsverket ökade antalet nyregistrerade företag kraftigt under 2020. Ökningen landade på 14 procent. Det är ett nytt rekord i barometern som redovisat siffrorna sedan 1991.

I en kommentar i Dagens Industri säger Företagarnas vd Günther Mårder att det inte är oväntade uppgifter, trots coronakrisen, eftersom det är fel att förvänta sig att en ökning av nyföretagandet ska gå hand i hand med ett gynnsamt ekonomiskt läge.

I samma artikel menar Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum Sverige, att det går att befara att coronakrisen kommer att ha en menlig påverkan på de nya företagen och att det kan komma att visa sig i antalet konkurser kommande år.

Turbulenta tider 

Trots det är det viktigt att ta fasta på att det är positivt att det startas fler företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i. Det menar Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

− Det är inte ovanligt att det i turbulenta tider blir en uppgång i företagande, säger han.

Enligt Daniel Wiberg är den enklaste förklaringen till det skenbart paradoxala läget att många personer fått tid över att fundera på och start upp företag, ofta baserat på idéer som vuxit fram eller funnits under lång tid. Många har blivit permitterade eller varslade till följd av covid-19 pandemin.

− Med mindre fokus på karriären i anställning ser många möjligheten, och tar tillfället i akt, att starta de företag de länge gått och tänk på, säger han.

Drömmar och måsten 

I artikeln i Dagens Industri pekar Günther Mårder på en annan förklaring. Det är att många helt enkelt måste hitta nya sätt att försörja sig på och då väljer de att starta företag.

− Ja, det är en kombination av nödvändighets- och tillfällighetsbaserat företagande som ligger till grund för ökningen. För en del handlar det helt säkert om att skaffa en alternativ inkomst för att trygga sin ekonomi, säger Daniel Wiberg.

Nästan åtta av tio nyregistrerade företag är nu aktiebolag, visar Nyföretagarbarometern. Det går att se den utvecklingen mot bakgrund av att coronakrisen och inte minst de olika krisåtgärderna har visat på fördelar med att driva företag i aktiebolagsform.

− Jag tror att det är en förklaring till ökningen av just aktiebolag, det finns även andra ekonomiska förklaringar vilket motiverar företagande i aktiebolagsform. För den som vill skilja risktagandet som eget företagande medför från privatekonomin, är aktiebolag den mest lämpliga bolagsformen, säger Daniel Wiberg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna