För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Oförlåtande stödsystem drabbar enskilda näringsidkare

Publicerad 4 jan 2021
Enskilda näringsidkare hade inga kristallkulor i fjol så att de kunde se att de skulle vara bättre att avstå från a-kassa för att i stället söka omsättningsstöd.
Foto: Shutterstock.com

Bättre timing, tydligare regler och snabbare handläggning. Det är tre lärdomar från år 2020 om vad som krävs för att stöd till företag som drabbats av pandemin ska fungera som tänkt.

Problemet med timing yttrar sig på olika vis. Ett är i den besvikelse som många företagare som har enskild firma upplever över att nekas omsättningsstödet eftersom de redan använt de utökade möjligheterna att lägga verksamheten vilande för att kunna ansöka om a-kassa.

–Med facit i hand hade det varit bättre för många företagare med enskild firma om de tidigare under året väntat in omsättningsstödet i stället för att få pengar ur arbetslöshetsförsäkringen, men det var ju omöjligt att veta då. Omsättningsstödet för enskild firma infördes så sent som i november, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Inga tydliga skäl 

I en artikel i Dagens Nyheter som tar upp problematiken kring a-kassa och omsättningsstöd säger näringsminister Ibrahim Baylan att vilandereglerna kopplade till a-kassa och omsättningsstödet för enskilda näringsidkare täcker upp för olika behov som uppstått vid olika tillfällen. Att det tidigt fanns ett behov av ett stöd baserat om tappad omsättning även för enskilda näringsidkare var dock tydligt redan i våras.

I artikeln konstaterar Patrick Krassén att det inte finns några tydliga skäl för varför inte lagstiftningen utformats så att det vore möjligt att räkna av a-kassa som man fått i våras, innan regeringen ens aviserat att ett omsättningsstöd för enskilda företag skulle bli verklighet senare. Men det finns ingen sådan möjlighet nu.

Var god dröj...

De olika procentsatserna i omsättningstappet som ska styrkas för olika stödperioder, glappet i aviserade stöd och när detaljerna och datumen kommer på plats för hur och när man kan söka är ett annat problem som blivit uppenbart.

– Ett regelverk för stöd som riktar sig till enskilda näringsidkare måste vara enkelt och tydligt. En småföretagare ska inte behöva dra sig för att söka av rädsla för att göra fel och bli anklagad för bidragsfusk, säger Patrick Krassén.

Det största problemet under årets första dagar är dock de företagare som gått länge och väntat på att få stödet de ansökt om och har rätt till utbetalt.

– Det varit väldigt långa handläggningstider och det är mycket olyckligt när det faktiskt handlar om företagens överlevnad, säger Patrick Krassén.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna