headphones newspaper video-player

Sverige måste kunna locka de bästa

Arbetskraftsinvandringen ses över i en utredning och Moderaterna vill värna den genom att strama åt regelverket. Företagarna ser möjligheter och problem med det.
Publicerad 2 feb 2021
Foto: Shutterstock.com

Det finns företagare som letar med ljus och lykta efter den där personen som kan fylla ett kritiskt hål i organisationen. Under tiden kan affärer gå förlorade och verksamheten bli lidande. Möjligheten att lyfta blicken och anställa någon som inte bor i Sverige eller något annat EU-land kan vara vändningen för många. Det är ett stort åtagande att rekrytera från tredjeland, men att många företagare ändå gör det visar både på hur sammanflätad världen är och hur stort problemet med kompetensbrist är på svensk arbetsmarknad.

− Sverige behöver attrahera talanger som kan komma till Sverige för att arbeta, men även för att driva företag, säger Företagarnas näringspolitiska expert Erik Ageberg.

Bra se över arbetskraftsinvandringen

På pappret har Sverige bland världens mest tillåtande regelverk för arbetskraftsinvandring. I verkligheten präglas systemet av långa handläggningstider, svårbegripliga beslut och avsaknad av transparens. Mot den bakgrunden är det nödvändigt att reformera arbetskraftsinvandringen så att den fungerar bättre. Nu presenteras ett delbetänkande i den utredning som genomlyser frågan och senast den 1 november i höst ska slutbetänkandet läggas fram.

− Företagarna har länge drivit frågan om att reglerna måste ses över, därför är det välkommet att det kommer nya förslag nu, säger Erik Ageberg.

På tisdagsförmiddagen föregick Moderaterna eftermiddagens pressträff från utredningen med egna förslag på hur arbetskraftsinvandringen borde förändras. Partiet vill bland annat höja lönekravet för arbetskraftsinvandring så att personerna som erbjuds jobb ska ha en månadslön på lägst 31 700 kronor, vilket är medianlönen i Sverige. Dessutom vill Moderaterna sätta stopp för arbetskraftsinvandring till personlig assistans för att stävja fusk.

Moderaterna vill strama åt

Lönekravet är ett sätt att sortera bort arbetskraftsinvandring till yrken med lägre formella utbildningskrav.

− Svenska företag rekryterar nyckelkompetens. Då är de beredda att betala. Det kan naturligtvis diskuteras vilken inkomstnivå som är lämpligast, men vi menar att företagen betalar skäliga löner till de kompetenta arbetstagare som rekryteras till Sverige, säger Erik Ageberg.   

Förslaget att förbjuda arbetskraftsinvandring för personlig assistans ser Moderaterna som ett viktigt sätt att komma åt fusk med arbetskraftsinvandring.

− Ibland beskrivs det som om att det är vanligt med handel med arbetstillstånd inom assistansbranschen. Det stämmer inte. Det förekommer, men i de allra flesta företag förekommer inte fusk. Det är alltså inte så att det är branscher som är problemet, säger Erik Ageberg.

Hela branscher är inte problemet

Även om fusk förekommer går det inte att i längden bygga växande företag på att fuska. Företagarna anser att fokus på fusk överskyggar ett annat problem med arbetskraftsinvandringen. Det är att många företagare som lyckas hitta rätt personer att anställa måste vänta länge.

− Det verkliga problemet är Migrationsverkets handläggningstider. De är oacceptabelt långa, säger Erik Ageberg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor