För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nya begränsningar för serveringar och handel

Publicerad 24 feb 2021
För att minska risken för en tredje våg av smittspridning vidtar nu regeringen fler begränsande åtgärder som träffar redan utsatta företag – utan att ge tydliga besked om kompensation.
Socialminister Lena Hallengren (skärm), utbildningsminister Anna Ekström, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson under onsdagens pressträff. Foto: Stillbild från regeringens webbsändning. Regeringen.se

På onsdagseftermiddagen kallade regeringen än en gång till en pressträff för att lämna nya besked om hanteringen av pandemin.

pontus lindstrom rund 150px.png

Antalet tillfällen då ministrar och Folkhälsomyndighetens generaldirektör står vid podierna och inskärper vikten av att följa råd, rekommendationer och restriktioner börjar bli många vid det här laget. Som företagare gäller det att vara på tå utifall det plötsligt kommer nya besked som påverkar verksamheten.

− Tolv dagar efter att regeringen beslutat att alkoholförbudet på krogen efter klockan 20:00 ska slopas från och med den 1 mars beslutar den nu att alla serveringsställen måste stänga klockan 20:30 från och med den 1 mars, säger Företagarnas näringslivspolitiska expert Pontus Lindström.

Stängt på serveringar efter 20:30

Än en gång är det de kontaktnära servicebranscherna som är föremål för hårdare restriktioner. Förutom att alla caféer, restauranger, barer och andra serveringsställen måste stänga för gäster klockan 20:30 går regeringen fram med ytterligare åtgärder.

Maxtaket för besökare i butiker, gallerior och handelsplatser kommer att skärpas ytterligare. Möjligheten att servera mat på plats i gallerior och större handelsplatser ska begränsas. Handeln måste se till inga handlar i grupp, utan gör inköp en och en. Dessutom kommer möjligheten inom idrotten att låta barn och unga spela enstaka matcher att tas bort.

Regeringen inskärpte även att inställningen är att skolor i så stor utsträckning som möjligt ska kunna vara öppna.

− Alla detaljer i de nya begränsningarna är inte presenterade ännu och Folkhälsomyndigheten avser återkomma inom kort, säger Pontus Lindström.

Inga besked om kompensation 

På pressträffen inskärpte såväl statsminister Stefan Löfven som socialminister Lena Hallengren, liksom utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vikten av att följa alla råd, rekommendationer och restriktioner.

− Avstånd behöver hållas. Trängsel får inte förekomma, sade Stefan Löfven.

De branscher som nu träffas av ytterligare restriktioner är de som redan nu har det riktigt tufft ekonomiskt. Några nya besked om kompensation lämnades dock inte på pressträffen.

− Än en gång gör regeringen misstaget att gå ut med skärpningar utan att säga något om kompensation till dem som träffas av besluten, säger Pontus Lindström.

Fler nyheter från Företagarna