För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Finansministerns 3:12-retorik skorrar

Publicerad 13 feb 2021
Utbyggnad av förskolor eller vårdplatser kan inte bekostas med skattehöjningar för 3:12-företag, säger Patrick Krassén, apropå finansministerns utspel om höjda kapitalskatter.
Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com.

Finansminister Magdalena Andersson anser att det behövs höjd kapitalbeskattning för att minska de ekonomiska klyftorna. Det säger hon i en intervju i Svenska Dagbladet:

− Kapitalvärdena och kapitalinkomsterna har ökat väldigt mycket de senaste åren och också blivit mer koncentrerade hos den rikaste procenten. Därför vill vi öka beskattningen.

Finansministern pekar på 3:12-reglerna som en framkomlig väg för att höja kapitalbeskattningen. Men att försämra möjligheterna för fåmansföretagande att göra utdelningar är mer ett sätt för regeringen att med retorik hålla vänsterflanken i socialdemokratin nöjd än någon genomtänkt politik, anser Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén som intervjuas i Dagens Industri apropå finansministern utspel.

− Magdalena Andersson är ekonom. Hon vet med stor sannolikhet att det blir mindre skatteintäkter av att höja skatten på utdelningar, säger han i DI-artikeln.

Ungefär sex av tio fåmansföretagare använder sig av förenklingsregeln som utgår från ett schablonbelopp på cirka 180 000 kronor. De som kan ta större utdelning enligt regelverket är en mindre grupp entreprenörer som driver framgångsrika bolag.

− Det handlar om lönsamma, högproduktiva företag med många anställda, som i princip alla är överens om att vi behöver fler av, säger Patrick Krassen.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna