För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Brist på el slår mot företag

Publicerad 12 feb 2021
"Företag måste kunna ställa om mot hållbara alternativ, växa eller nyetablera utan att brist på el ska stå i vägen" säger Företagarnas Philip Thunborg.
För att klara elförsörjningen tvingas Sverige importera el och elpriserna rusar i höjden. Foto: Shutterstock

Året har inletts kallt och relativt vindstilla i hela landet. Något som lett till en tydlig brist på el. För att klara elförsörjningen tvingas Sverige importera el och elpriserna rusar i höjden. Detta drabbar många småföretag med stort elbehov som ser kostnaderna öka.

Ett exempel är familjeföretaget Thulins Rubber & Plastic i Hillerstorp där Pia Thulin är vd. I en intervju med SR:s P4 Jönköping säger hon att företaget klarar produktionen än så länge, men att hon hört att andra producerande bolag dragit ner på takten på grund av ökande kostnader.

– Fortsätter elpriserna gå uppåt kommer det äta upp den lilla vinsten vi har att investera i annat, säger Pia Thulin i inslaget. 

Utbyggnaden måste gå snabbare

philip rund.pngPhilip Thunborg, (lilla bilden) expert på området hållbarhet och infrastruktur på Företagarna, menar att vinterns elpriser är ett tydligt tecken på att elbehovet ofta är högre än den effekt som våra elsystem kan leverera. Och tittar man framåt i tiden ser det inte bättre ut. Elen är viktig på vägen mot ett mer klimat- och miljövänligt samhälle.

– När vi ställer om våra industrier och transportsystem kommer elbehovet öka ytterligare. Sverige måste kunna säkra en ren elproduktion och distribution från norr till söder och den här utbyggnaden måste gå snabbare än idag med kortade processer och handläggningstider, säger Philip Thunborg.
 
– Företag måste kunna ställa om mot hållbara alternativ, växa eller nyetablera utan att brist på el ska stå i vägen.
Taggar
Fler nyheter från Företagarna