headphones newspaper video-player

Brist på el slår mot företag

"Företag måste kunna ställa om mot hållbara alternativ, växa eller nyetablera utan att brist på el ska stå i vägen" säger Företagarnas Philip Thunborg.
Publicerad 12 feb 2021
För att klara elförsörjningen tvingas Sverige importera el och elpriserna rusar i höjden. Foto: Shutterstock

Året har inletts kallt och relativt vindstilla i hela landet. Något som lett till en tydlig brist på el. För att klara elförsörjningen tvingas Sverige importera el och elpriserna rusar i höjden. Detta drabbar många småföretag med stort elbehov som ser kostnaderna öka.

Ett exempel är familjeföretaget Thulins Rubber & Plastic i Hillerstorp där Pia Thulin är vd. I en intervju med SR:s P4 Jönköping säger hon att företaget klarar produktionen än så länge, men att hon hört att andra producerande bolag dragit ner på takten på grund av ökande kostnader.

– Fortsätter elpriserna gå uppåt kommer det äta upp den lilla vinsten vi har att investera i annat, säger Pia Thulin i inslaget. 

Utbyggnaden måste gå snabbare

philip rund.pngPhilip Thunborg, (lilla bilden) expert på området hållbarhet och infrastruktur på Företagarna, menar att vinterns elpriser är ett tydligt tecken på att elbehovet ofta är högre än den effekt som våra elsystem kan leverera. Och tittar man framåt i tiden ser det inte bättre ut. Elen är viktig på vägen mot ett mer klimat- och miljövänligt samhälle.

– När vi ställer om våra industrier och transportsystem kommer elbehovet öka ytterligare. Sverige måste kunna säkra en ren elproduktion och distribution från norr till söder och den här utbyggnaden måste gå snabbare än idag med kortade processer och handläggningstider, säger Philip Thunborg.
 
– Företag måste kunna ställa om mot hållbara alternativ, växa eller nyetablera utan att brist på el ska stå i vägen.
Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Kan elen ta slut?

Elpriser och problem med elförsörjning diskuteras ofta. Men, handlar det om egentlig elbrist? Kan elen ta slut? Nja. Företagarnas expert Philip Thunborg reder ut.

Regeringen rattar om i stöden

Företagarna välkomnar att regeringen nu rättar till en del uppenbara brister i coronastöden till drabbade företag. Viktigast av allt är dock att pengarna betalas ut.

Beredskap för bredare nedstängning

Med regeringens förslag om ytterligare begränsningsåtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen blir det möjligt att stänga ner fler verksamheter.

Mer från hela Sverige

Handlar du med Storbritannien?

I detta avsnitt av Företagarna LIVE går vi på djupet kring Brexit och guidar dig till hur handel med Storbritannien fungerar nu.

Mikael Eriksson, tullchef DB Schenker Sverige, EEN:s Theresa Ryberg och Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna deltar.

Se avsnittet nu

Krönikor


Coronakrisen