För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Systrarnas mål: ett trädgårdsimperium på Österlen

Publicerad 29 dec 2021
Med hjälp av Företagarnas stipendie- och bidragsfond kan systrarna Lindskog ta ännu ett steg i utvecklingen av sitt framgångsrika trädgårdsföretag.
Julia och Freja Lindskog driver trädgårdsföretaget Systrarna Lindskogs trädgård & Design utanför Löderup i Skåne. Foto: privat.

Genom Stipendie- och bidragsfonden kan medlemmar i Företagarna ansöka om pengar för att utveckla sitt företag genom studier, produktutveckling och forskningsarbeten. Ansökningar bör ha speciellt intresse för de mindre och medelstora företagen.

I år har systrarna Freja och Julia Lindskog i skånska Löderup tilldelats 19 000 kronor i bidrag ur fonden. I motiveringen står det att de båda på ett föredömligt sätt vuxit organiskt, steg för steg i sin verksamhet inom trädgårdsbranschen.

Förverkligar en trädgårdsdröm

Från att ha varit anställda på en gammal handelsträdgård för åtta år sedan bestämde de sig för att satsa på att utbilda sig inom trädgård och startade varsina enskilda firmor. Jämte uppdrag inom trädgårdsskötsel och trädgårdsdesign startade de 2015 företaget Systrarna Lindskogs Trädgård & Design. Året därpå inleddes arbetet med att skapa en alldeles egen handelsträdgård hemma på gården utanför Löderup i Ystads kommun. Två år senare, 2018, kunde de öppna upp portarna. 2019 tog de nästa steg genom att utveckla floristiken. I dag finns Blomsterstallet på gården. Där erbjuder de snittblommor, bindningar, krukväxter, krukor och annat som hör till.

Till Företagarna Nyheter berättar Freja och Julia att företaget i dag står stadigt på de fyra benen: trädgårdsdesign, trädgårdsskötsel, handelsträdgården och floristik, men att de ser möjligheter att utvecklas. Stipendiet ska de använda för att gå en certifierad floristutbildning.

− För oss är det viktigt att själva besitta kunskap inom alla dessa grenar, för att kunna ta rätt beslut som driver företaget framåt. Stipendiet hjälper oss att bli bättre, säger Freja Lindskog.

Handelsträdgården är navet

Med den stegvisa och målmedvetna utvecklingen inställer sig frågan vad de systrarna tror kommer ha hänt i verksamheten om fem år.

− Om fem år så tror vi att vi känner oss klara med att expandera vår handelsträdgård, som är navet i vår verksamhet, och kan börja njuta till fullo av vårt egenhändigt uppbyggda trädgårdsimperium på Österlen. Vi hoppas på att bli en samlingspunkt för både bofasta och turister, dit man kommer för trädgårdsinspiration, expertis och gemenskap, säger Julia Lindskog.

Att vara både kollegor i företaget och syskon ser Freja och Julia som en styrka, även om det inte var självklart att de skulle driva bolag tillsammans.

− Vi har alltid varit väldigt olika som personer, men när vi båda upptäckte trädgårdsvärlden så blev det en gemensam dröm att få bygga på något tillsammans. I dag så utnyttjar vi våra olika styrkor inom företaget och har verkligen fått blomma ut på alla sätt och vis. Nu kan vi inte tänka oss en vardag utan vårt företag, eller varandra heller för den delen, säger Freja.

Julia flikar i:

− Den ena hälften av oss älskar visionerna, att reflektera och analysera kring utvecklings- och förbättringspunkter. Den andra hälften sätter stor vikt vid att slutföra målen.

Förberedelser inför högsäsong

Båda tilltalas av den kreativa sidan av trädgårdsarbetet, där ingen dag är den andra lik. De ser även ett plus i att få röra mycket på sig, vara utomhus dagligen och uppleva säsongernas skiftningar.

Så här års arbetar de med en hel del tyngre planeringsarbeten inför nästa år. Det handlar om att göra en odlingsplan, ha schema och rutter som berör nya och gamla trädgårdskunder, göra inköp inför vårens uppstart, ordna skötselplaner, personalscheman och gå i genom jobbansökningar för att komplettera teamet inför våren.

− Vi fortsätter även som vanligt med att rita trädgårdsdesigner och att arbeta i vårt Blomsterstall som håller öppet året runt. Mellan allt detta försöker vi också få en eller två veckors ledighet för i mars drar vår absoluta högsäsong igång igen, säger Freja.  

Företagarlivet är inte alltid en dans på rosor, men systrarna Lindskog kompletterar varandra och ser sina olika styrkor som en förklaring till att de lyckats så bra. Båda tilltalas av att kunna skapa sin egen drömvardag, steg för steg.

− Det är vi som får ta alla beslut och styra vårt företag i den riktning vi tror är rätt för just oss. Det är även detta som är det svåraste med att driva eget. Det är jätteläskigt att ta stora och svåra beslut, ibland önskar man nästan att någon annan kunde ta besluten åt en, men då kan vi alltid ta stöd av varandra och bolla tills vi har kommit fram till det som känns bäst, säger Julia.

Systrarna Lindskogs bästa tips

Sverige är ett land med olika växtzoner, men på frågan om vilket trädgårdstips Freja och Julia skulle ge till läsarna från Ystad till Haparanda så här i december kommer svaret snabbt från båda:

− Klappa er själv på axeln och tänk tillbaka på allt som ni faktiskt hunnit med i trädgården! Det är en perfekt tid att planera lite smått inför nästa säsong nu, till exempel vad du skulle vilja odla för spännande nya grönsaker, eller kanske vad du vill plantera i den där perennrabatten du alltid velat göra om. Då är du "good to go" att sätta fingrarna i myllan när våren är här!

 

Systrarna Lindskog 1.jpg

Taggar
RiksYstad Nyhet
Fler nyheter från Företagarna