För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stipendiet ger finsnickaren en skjuts

Publicerad 28 dec 2021
Med bidrag ur Hantverksinstitutets fond kan Nils Nord fortsätta att utveckla sitt finsnickeri och tillverka elgitarrer.
Stipendiaten Nils Nord i sitt snickeri. Nils Nord har tilldelats medel ur Hantverksinstitutets fond 2021. Foto: Privat.

En av de stipendiefonder som Företagarna på riksnivå ansvarar för är Hantverksinstitutets fond. Den vänder sig till personer verksamma inom hantverk och mindre industri. För att ansöka om bidrag ur fonden ska handlingarna ha inkommit senast den 30 september.

I år har finsnickaren Nils Nord i Malmö fått ett bidrag på 30 000 kronor ur Hantverksinstitutets fond för att delfinansiera en lackeringsbox med godkända fläktar och filter. I en del av motiveringen står det att läsa att han på ett engagerat sätt gått från anställd till att driva egen verksamhet inom i ett traditionellt yrke. Bidraget kommer kunna stötta honom till att ta ännu ett steg i att göra sin verksamhet och sina produkter mer konkurrenskraftiga.

− Lackeringsanläggningen är en väldigt viktig investering i mitt företag. Den ger mina träprodukter en bättre ytbehandling och därför mina produkter mer attraktiva och professionella, säger Nils Nord.

Från hö till lackeringsbox

Det går att köpa färdiga moduler, men Nils Nord valde att bygga en egen lackeringsbox på vinden till en ekonomibyggnad på landet där han sedan tre år tillbaka driver sin enskilda firma. Att nu få en del av investeringen täckt av bidraget ur Hantverksinstitutets fond gör det möjligt för honom att fortsätta satsa på att utveckla snickeriet.

− Det var förvaring av hö där så jag fick först tömma hela vinden på all hö och ställa i ordning allt. Det var hö ända upp till taket, säger han.

Brevbäraren sadlade om

Nils Nord jobbade som brevbärare när han 2016 via en kompis fick upp ögonen för en tvåårig vuxenutbildning i finsnickeri på Tau learning i Malmö. Intresset för hantverk har alltid funnits där och han bestämde sig för att det var dags att satsa professionellt på det. Efter utbildningen kunde han fördela tiden i det egna företaget med att dels arbeta med fönsterrenovering i ett finsnickeri, dels jobba i det egna snickeriet.

− I mitt snickeri har jag tillverkat fönster, dörrar och möbler, men nu är det endast elgitarrer jag bygger, säger han.

Intresset och fallenheten för att tillverka elgitarrer har han fått från att ha spelat musik sedan han var liten. Än så länge har han inte börjat sälja de egna byggena, men till våren 2022 satsar han på att få ut de första modellerna till försäljning.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna