podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nytt slag mot restaurangbranschen

Publicerad 21 dec 2021
Niklas Hellstrand och Lisa Lawry som driver Gillet 6 i Sala tvingas ägna julen åt att planera om verksamheten på grund av de nya restriktionerna.
Lisa Lawry och Niklas Hellstrand på Gillet 6 i Sala intervjuas i SVT. Foto: Montage SVT och Shutterstock.

Med minsta möjliga framförhållning inför regeringen nu restriktioner som än en gång påverkar restaurangbranschen. På krogar och restauranger gäller från och med den 23 december endast sittande servering och en meters avstånd mellan sällskapen.

− Tyvärr blir det inget nattklubbsfestande på nyårsafton eller på hemvändarkvällarna runt om i landet, sade statsminister Magdalena Andersson på onsdagens pressträff.  

Nu är det inte bara många människors festplaner som i ett slag måste göras om. Utan företagare som driver restauranger, utan serveringspersonal, utan vakter vid entréerna och utan personal i köken och så vidare finns det inga öppna ställen att festa på. Regeringens besked får direkta konsekvenser för dessa företagare och deras anställda och leverantörer.

För kort varsel

SVT satte på onsdagen in ett extra program med anledning av regeringens besked om nya restriktioner och rekommendationer. I det intervjuades Niklas Hellstrand och Lisa Lawry på restaurangen och Gillet 6 i Sala. (Se inslaget 1.05.30 in i denna sändning.)

− Vi kan ju inte ställa om med så kort varsel. Vi kommer att förlora vår största inkomstdag på hela året, sade Lisa som är kökschef i intervjun.

Niklas som är delägare och personalansvarig fyllde i:

− Vi har trettio personal bokad, ordningsvakter och allting och sålda biljetter. Det blir ett tapp både i vad vi kan leverera och gäster som inte kan dyka upp.

Brist på tydlighet

För Gillet 6 liksom för många andra restauranger har beskeden tidigare under månaden om restriktioner lett till mycket omfattande avbokningar av julbord. Nu kommer ett nytt slag i form av hårda restriktioner på vad som brukar vara årets för lönsamheten viktigaste dagar.

− Vi ska sätta oss ner nu och prata framtid och se hur vi ska överleva, sade Lisa Lawry.

När Företagarna Nyheter pratar med Niklas Hellstrand betonar han hur svårt det är att verka med bristen på framförhållning.

− Vi brukar få frågor om vilka stöd vi vill ha, men vi vill ha framförhållning från regeringen. Det här beskedet kom plötsligt precis under vår återhämtningsperiod och vi kan inte parera det, säger han.

Livet är långt säger statsministern

Under pressträffen med regeringen fick statsminister Magdalena Andersson frågan om vilket beslut som varit tuffast att ta med tanke på hur de påverkar människor.

− Det är naturligtvis läger och cuper för barn och ungdomar där vi vet att det är någonting som väldigt många har sett fram emot, svarade hon.

Magdalena Andersson poängterade att många barn och ungdomar, föräldrar och tränare kämpat för att kunna ordna läger och cuper, till exempel genom att sälja julkorv eller olivolja. Hon uppmanade därför vuxna att påminna barnen att det kommer fler möjligheter.

− Har man kommit upp i femtioplus-ålder vet man ju att livet är långt och att de här möjligheterna kommer tillbaka, sade Magdalena Andersson.

"Svårt att föreställa sig sämre timing" 

För många krögare som kämpat med att ordna julbord och helgfirande gäller det att än en gång ställa om och bita ihop för att kunna skapa möjligheter att komma tillbaka.

− Det är helt bedrövligt att regeringen inför den här typen av hårda restriktioner mot Sveriges företag, med så kort varsel och utan några besked om slutdatum. Det är svårt att föreställa sig en sämre timing, säger Företagarnas näringspolitiska expert Pontus Lindström.

Fler nyheter från Företagarna