podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Coronastöd återinförs

Publicerad 17 dec 2021
Företagarna välkomnar att stöden återinförs, men vill se en mycket smidigare implementering denna gång.
Näringsminister Mikael Damberg. Foto: skärmavbild från regeringen.se.

Som en effekt av att smittspridningen ökar i samhället och att nya rekommendationer införts och restriktioner förts på tal, meddelar regeringen nu att flera av de tidigare coronastöden återinförs. Det handlar om omställningsstödet och omsättningsstödet för enskilda näringsidkare och handelsbolag som gäller för december och även om en utökning av de tillfälliga skatteanstånden.

− I ett läge med ökad smittspridning och fler restriktioner och andra åtgärder är det positivt med nya stödåtgärder. Helst vill Sveriges företagare så klart inte ha stöd, men om nu situationen kräver det är det bra att regeringen agerar, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

På pressträffen där näringsminister Mikael Damberg presenterade åtgärderna berättade han att konstruktiva samtal förts med Moderaterna och att det finns en överenskommelse mellan partierna, samt att regeringen bedömer att det finns ett brett stöd i riksdagen för att återinföra stöden. Formellt kommer det att ske genom att en extra budget läggs på riksdagens bord i januari, men stöden gäller retroaktivt.

Omställnings- och omsättningsstöden

Omställningsstödet och omsättningsstöden gäller för december månad, med möjlighet att kunna förlänga dem för stödperioder även under de tre första månaderna 2022. Tappet i nettoomsättningen ska vara minst 30 procent jämfört med en referensmånad. Företag kommer kunna få upp till 70 eller 90 procent av sina icke-täckta fasta kostnader ersatta, beroende på företagets storlek.

Anstånd på skatten

Möjligheterna att tillfälligt ansöka om anstånd för avdragen preliminär skatt och arbetsgivaravgifter – samt månatlig inbetalning av moms – utökas till att gälla redovisningsperioderna oktober-december 2021. Antalet redovisningsperioder som det går att bevilja anstånd för ökas från dagens sju till nio.  Det ska även fortsatt vara möjligt att beviljas anstånd retroaktivt. 

På fredagsförmiddagen kommenterade Företagarnas vd Günther Mårder regeringens besked i en intervju i TV 4. Han välkomnade stöden, men sade att det är lätt att som förtagare känna en lättnad när man hör om stöd, samtidigt som erfarenheten från pandemin visar att det är först när myndigheterna ska implementera stöden som det ofta blivit problem.

− När man ska fylla i blanketterna, säkerställa att man är berättigad till stödet och sedan få utbetalningar, där har det många gånger brustit, så det är inte i regeringens ambition det brister, utan när man tar stöden vidare för implementering, sade han i TV 4. 

Företagarna uppmanar därför regeringen att se till stöden verkligen når ut till de drabbade företagen.

Fler nyheter från Företagarna