För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Krisstöd till företag gör ingen bidragslinje

Publicerad 16 apr 2021
Se upp för tankevurporna om att pandemin skulle visa att politikerna borde styra mer i företagandet, varnar Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom och slår ett slag för att både politik och opinionsbildare måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.
Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Kriser och extrema situationen ställer begrepp och sanningar på huvudet. Ingen skulle komma på tanken att dränka vardagsrummet i vatten – förrän elden är lös.

Företagsstöden är undantaget

Företagare vill gärna att politikerna ska stå bakom dem, med tillägget att det är bäst att de står så långt bakom som möjligt. Ju färre politiska beslut som petar i företagens detaljer och ju fler som sätter bra ramar för helheten, desto bättre för alla – om det inte vore för coronapandemin.

− Restriktioner genom lagar och myndighetsbeslut skulle kväva viktiga delar av det svenska näringslivet om inte statengav företagen stöd för att överleva, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Det ligger därför i hela samhällets intresse att företagen får hjälp att parera pandemin så att de inte behöver ta till massuppsägningar eller sätta igång kedjereaktioner av konkurser som gör att skattepengarna sinar.

Det är också bakgrunden till den kritik som Företagarna riktade mot regeringens budget tidigare i veckan, där arbetslinjen i stället för bidragslinjen efterfrågas. Något som uppmärksammades av Aftonbladets ledarsida på fredagen,  som ifrågasatte hur Företagarna kunde kräva återgång till arbetslinjen när man återkommande krävt företagsstöd under krisen.

Håll två tankar i huvudet

Ända sedan pandemin slog till har Företagarna sagt att det är viktigt för våra politiker att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Å ena sidan kompensera företag för begränsningar i näringsfriheten. Å andra sidan lägga grunden för ett bättre företagsklimat så att återhämtningen blir så snabb och kraftig som möjligt när restriktionerna lyfts bort. 

− När elden är släkt är det inte brandkåren som renoverar huset och politiker är inte valda för att de är bäst på att styra i företagen, säger Fredrik Östbom.

Stöden måste nå fram

Företagarna har arbetat stenhårt under pandemin för att stöden till företag ska nå fram. Stöden har varit för krångliga, kommit med för långa väntetider och omgärdats av för otydliga besked för att det ska vara möjligt att ge stödpolitiken beröm.

− Om staten begränsar friheter – även för ett gott syfte – så har begräsningen också en kostnad. Den kostnaden måste staten ta utan krångel, precis som när den lägger beslag på mark – vid expropriation, säger Fredrik Östbom.

Företagsklimatet måste bli bättre

Precis som klimatet handlar om olika saker som till exempel temperatur, luftfuktighet, vind och nederbörd är företagsklimatet summan av många saker: lagar, regler, skatter, myndighetskontakter, utbildning, finansiella tjänster. Ju enklare det är för ett företag att röra sig i omgivningen desto bättre klarar det av att skapa värde.  

− Om företagare får möjlighet att äga sina egna förutsättningar så långt som det bara är möjligt inom ramarna för ett gott företagsklimat kommer de att skapa jobb och välstånd och erbjuda allt bättre varor och tjänster, säger Fredrik Östbom.

Se upp för tankevurporna

Det finns ett par falska lärdomar av pandemin som då och då vädras i debatten. Dels att krisen visar att företagen behöver staten i större utsträckning än i dag och att det offentliga ägandet därför borde öka. Dels att pandemin blottat företagen som bidragsberoende som bara är framgångsrika om de får skattepengar. Båda bygger på missförstånd.

− Det offentliga kan inte lyfta sig själv i håret. Varje skattekrona måste skapas innan den kan fördelas. Fyra av fem jobb skapas i de små företagen. Det är de som är jobbmotorn i ekonomin och bygger Sverige starkt, säger Fredrik Östbom.

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna