headphones newspaper video-player

Kasta inte mer pengar i sjön!

Regeringens arbetsmarknadspolitik är ett misslyckande och mer pengar till låtsasjobb i vårändringsbudgeten ändrar inte på det.
Publicerad 13 apr 2021
Enligt Företagarna behövs riktiga jobb, inte matchningstjänster, extratjänster eller introduktionsjobb.Foto: Shutterstock.com

Arbetslösheten har ökat kraftigt till följd av coronakrisen. Den ligger nu på över åtta procent och är bland de högsta i EU. Dessutom växer långtidsarbetslösheten. Trots regeringens mål om lägst arbetslöshet i EU 2020 ökade arbetslösheten redan innan pandemin.

I detta läge presenterar regeringen med stöd av januaripartierna Liberalerna och Centerpartiet nya åtgärder ämnade att få fler arbetslösa att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. I vårändringsbudgeten som kommer att läggas på riksdagens bord på torsdag skjuts det till knappt en halv miljard kronor för att fler arbetslösa ska kunna ta del av en matchningstjänst, en extratjänst eller ett introduktionsjobb. Det meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl i en debattartikel i Aftonbladet på tisdagen

Det som behövs är riktiga jobb

Företagarnas arbetsmarknadspolitiska expert Erik Ageberg är inte imponerad.Erik Ageberg rund.png

− Det saknas tydliga besked och politisk riktning för arbetsmarknadspolitiken. Reformeringen av arbetsrätten tycks bli en tummetott och Arbetsförmedlingen är lika ineffektiv som innan. Nu vill regeringen och stödpartierna kasta mer pengar i sjön, säger han.

Enligt Företagarna behövs riktiga jobb, inte matchningstjänster, extratjänster eller introduktionsjobb.

− Riktiga jobb skapas av växande företag. Under de senaste decennierna har fyra av fem nya jobb skapats av småföretag. Men i stället för att sänka kostnaderna och göra det enklare att anställa överger regeringen arbetslinjen alltmer till förmån för bidragslinjen, säger Erik Ageberg.

Bidragslinje i stället för arbetslinje

I debattartikeln skriver företrädarna för regeringen och Centerpartiet att politiken under pandemin har gått ut på att rädda jobb och att den som trots det blivit arbetslös nu har högre a-kassa. Ersättningen i a-kassan har höjts till 26 400 kronor i månaden. 

− A-kassan är betydligt högre än vad en pensionär som arbetat hela sitt liv får i ålderspension – åtskilliga tusen kronor mer i månaden, säger Erik Ageberg.

När verksamheten i småföretagen tar fart igen efter pandemin kommer sysselsättningen i första hand öka genom antalet arbetade timmar för befintlig personal. Osäkerhet om smittspridning och restriktioner kommer bidra till att många småföretag fortsatt avvaktar med att nyanställa. En ytterligare faktor som kan hämma utvecklingen är att småföretagen ser höga arbetskraftskostnader som ett av de största hindren för expansion.

− Sveriges mindre och växande förtag vill expandera och anställa, men för det behövs en moderniserad arbetsrätt, lägre arbetsgivarkostnader och en i grunden reformerad Arbetsförmedling. Regeringens arbetsmarknadspolitik är ett kolossalt misslyckande, mer pengar till låtsas-jobb ändrar inte på det! säger Erik Ageberg.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor