headphones newspaper video-player

Svåra frågor och nyttiga svar i Företagarna LIVE om finansiering

Raka svar på vanliga frågor om factoring, börsnotering och fakturaköp blandades med mer komplexa finansieringsproblem i LIVE den 11 september.
Publicerad 11 sep 2020
Amir Omed, affärsområdeschef Företag på Lendo, Emelie Jarnesten, operativ chef på Spotlight Stock Market och Joakim Wiksten, vd på Promentor Finans gästade Günther Mårder (längst t.v.) i studion för en matnyttig frågestund.

Se hela Företagarna LIVE om finansiering här

Vilken finansieringsform passar för företagare i olika faser, kan små företag börsnoteras, vad kostar fakturaköp och hur tänker bankerna när de gör en kreditbedömning?

Det var några frågor som ställdes av företagare i Företagarna LIVE. I avsnittet som fokuserade på just finansiering fick tittarna svar på sina frågor om börsnotering, fakturaköp och företagslån.

En panel bestående av Amir Omed, affärsområdeschef Företag på Lendo, Emelie Jarnesten, operativ chef på Spotlight Stock Market och Joakim Wiksten, vd på Promentor Finans gästade Företagarnas vd och dagens programledare Günther Mårder i studion för en matnyttig frågestund.

Mer än hälften upplever problem

Dessutom togs i sändningen de problem som många småföretagare upplever kring finansiering upp med Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg. Han berättade att det vanligaste är att företagare betalar sina investeringar med de pengar man tjänat i verksamheten, men ska man göra större investeringar behöver man ha externt kapital. Men just här upplever många småföretag problem.

– 55 procent av de företag som gör investeringar som de behövt ta in kapital till upplever betydande svårigheter, visar våra rapporter. Det här är något som man behöver jobba med för att underlätta för företag att växa.

Tyvärr har krisen försvårat för företag att få lån, och viljan att ta lån när man står inför en osäkerhet kring hur verksamheten ska fortsätta. Ingen av parterna, långivare eller företagare, vill ta risken.

– Det är väldigt mentalt svårt, konstaterade Daniel Wiberg. Att vi trots allt ser viss ökning av utlåning är att det helt enkelt behövts. Sedan har nog olika typer av stödåtgärder bidragit.

Glasvägg kring Stureplan stoppar kapital

På videolänk medverkade också Deqa Abukar, grundare av affärsnätverket Bling i Kista, som delade med sig av de svårigheter många företagare i startskedet upplever när man ska få finansiering.

– Vi har en målgrupp som vanligtvis inte har någon ekonomisk trygghet och det finns inget eget startkapital, berättade Deqa Abukar.

Det finns också problem för de här entreprenörerna att få finansiering, eftersom investeringar sker i homogena nätverk som utomstående har svårt att nå in i.

– Det finns en glasvägg mellan Stureplan och resten av Sverige. Vi måste se till att det finns ytor för entreprenörer och investerare att mötas på.

Mer om Deqa Abukar:  Hon hittar nya stjärnor i Sveriges Silicon Valley

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Regeringen rattar om i stöden

Företagarna välkomnar att regeringen nu rättar till en del uppenbara brister i coronastöden till drabbade företag. Viktigast av allt är dock att pengarna betalas ut.

Beredskap för bredare nedstängning

Med regeringens förslag om ytterligare begränsningsåtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen blir det möjligt att stänga ner fler verksamheter.

Höj tempot i den digitala omställningen

Digitalisering är en prioriterad fråga för EU-kommissionen och för regeringen. Företagarna anser att den bör fokusera på att underlätta för mindre och växande företag.

Mer från hela Sverige

Handlar du med Storbritannien?

I detta avsnitt av Företagarna LIVE går vi på djupet kring Brexit och guidar dig till hur handel med Storbritannien fungerar nu.

Mikael Eriksson, tullchef DB Schenker Sverige, EEN:s Theresa Ryberg och Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna deltar.

Se hela avsnittet i efterhand

Krönikor


Coronakrisen