För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rätt utbildning nyckeln till omstart

Publicerad 4 sep 2020
Mer utbildning är inte alltid bra utbildning. Nyckeln ligger i relevant utbildning, på rätt nivå och möjlighet att kombinera den med arbete, säger Malin Påhls Hansson.
Utbildningsminister Anna Ekström, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, på onsdagens pressträff. Foto: Regeringen.se

I veckan kallade regeringen till pressträff för att redogöra för utfallet av arbetet med kunskapslyft och utökade studieplatser som pågått sedan 2015. Arbetet har intensifierats under året till följd av den största arbetsmarknadspolitiska krisen i modern tid, var regeringens budskap.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark betonade att utbildning är en avgörande nyckel i omstarten av svensk ekonomi. Högskole- och forskningsminister Matilda Ernkrans pekade på att höstens antagning till högskolan slagit alla rekord.

Efterfrågan på utbildning

Situationen illustrerar efterfrågan på avancerad utbildning bland unga, korttidspermitterade, varslade och arbetslösa som behöver rusta sig inför framtidens komplexa arbetsmarknad till följd av digital strukturomvandling.

− Företagarna uppskattar regeringens tydligare jobbfokus i utbildningspolitiken. I kristidens skarpa läge behöver de nuvarande och framtida jobben räddas. Här utgör utbildning en betydande faktor, säger Malin Påhls Hanson, Företagarnas expert på kompetensförsörjning.

När det kommer till satsningar på utbildning anser Företagarna att det är viktigt att fokusera på vad som kommer ut av dem.

− Mer utbildning är inte alltid bra utbildning. Nyckeln ligger i relevant utbildning, på rätt nivå och möjlighet att kombinera den med arbete. Utbildning som speglar arbetsmarknadens efterfrågan – det är det som är framgångsnyckeln. Därför är det glädjande att regeringen är inne på rätt spår, säger Företagarnas expert Malin Påhls Hansson. 

Välkommen attitydförändring

Utbildningsminister Anna Ekström lyfte även det positiva utfallet av de yrkesinriktade utbildningssatsningar som stärkts och utökat i antal inom ramen för Komvux, Yrkesvux och Yrkeshögskolan – i hela landet. Statsråden redogjorde även för ett förflyttat fokus från antal studieplatser till faktiskt examinationsgrad framöver.

− Det här är en positiv attitydförändring från regeringen. Verkligheten för landets alla företag är ju att de först i examinationsskedet ser konkret utväxling av regeringens investering av skattefinansierade pengar i kunskapslyft, säger Malin Påhls Hansson.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna