headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Otydligt besked från regeringen

Blir det några lättnader i restriktionerna för arrangemang om en vecka? Regeringen antyder att det inte blir aktuellt, men sätter inte ned foten.
Publicerad 24 sep 2020
Pressträff med socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carsson.

Det var inte aktuellt att fatta några beslut om lättnader i restriktioner och rekommendationer under veckans regeringssammanträde. Det gjorde statsminister Stefan Löfven glasklart under en pressträff på torsdagen.

Statsministern betonade också att regeringen inte tänker tveka en sekund om att vidta ytterligare restriktioner om det blir nödvändigt.

− Jag hoppas att Sverige klarar av att hålla i och hålla ut. Om läget förbättras och smittspridningen verkligen går ned, ja då finns det möjlighet naturligtvis att genomföra lättnader, sade Stefan Löfven.

Inga lättnader från 1 oktober?

Torsdagens besked är ett tydligt avsteg från vad regeringen sade för en månad sedan. Den 21 augusti meddelade inrikesminister Mikael Damberg och idrotts- och kulturminister Amanda Lind att det var aktuellt att gå fram med undantag från restriktioner för vissa arrangemang med sittande publik som kan hållas på ett smittsäkert sätt. Den 1 oktober har varit det datum som nämnts för när lättnaderna ska börja gälla.

Under pressträffen på torsdagen ville inte socialminister Lena Hallengren svara rakt ut på om lättnaderna inte blir av den 1 oktober.

− Vi tycker att vi är i ett läge där vi inte vet vart det här tar vägen därför har vi i dag inte fattat ett beslut, sade hon och lade betoningen på i dag.

Statsminister Stefan Löfven flikade in att regeringen inte gör något för att göra det besvärligt för människor, men att folkhälsan kommer främst.

− Skydda människors liv och hälsa är nummer ett, sade han.

Olycklig otydlighet

Företagnas näringspolitiska expert Pontus Lindström anser att regeringen tvärtemot dess intention att vara tydlig skapat förvirring i och med torsdagens beslut.

− Både statsministern och socialministern säger att regeringen vill undvika tvära kast så att det skapas förutsägbarhet, men att inte ge tydliga besked om vad som gäller en vecka framåt i tiden är inte att skapa klarhet, säger han.

Smittan ökar

Regeringen anger två skäl till torsdagens besked. Dels ser den tendenser till att människor börjar slappna av och inte ta rekommendationerna på lika stort allvar längre. Dels noterar Folkhälsomyndigheten en något högre smittspridning både i Stockholm och i form av några lokala utbrott. Den kraftiga ökningen av smitta i flera av grannländer påverkas så klart också regeringens inställning.

Jobba hemifrån

Statsministern riktade en uppmaning till arbetsgivare att göra vad de kan för att skapa möjligheter för medarbetare att jobba hemifrån och vände sig direkt till arbetstagare med en vädjan att arbeta hemma om det går.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson underströk på pressträffen att man gör bedömningen att arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridningen.

Fler nyheter från Företagarna

Tidningen Företagaren prisad

Företagarnas medlemstidning Tidningen Företagaren belönades med silver i Svenska Designpriset i kategorin personal- och medlemstidning.

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen