podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Olyckan gav Sara hennes kall

Publicerad 11 sep 2020
Möt Sara Viforr, hundföretagaren som brinner för att förebygga olyckor och har hittat sin passion i att hjälpa hundar och deras ägare.

Coronakrisen har lett till att många skaffar valp och väntetiderna hos uppfödare kan vara långa. Det ökade intresset påverkar många i hundbranschen.

Företagarna har intervjuat Sara Viforr som driver företaget Passout Hundträning  i Bålsta som ligger mellan Stockholm och Uppsala. Hon är utbildad hundpsykolog, PTSD-traumabehandlare och hunddagisföreståndare.

Hur har ditt företag påverkats av coronakrisen?

− Våra yrkesutbildningar och en del av våra hundkurser fick sig en riktig känga vilket resulterade i att jag tyvärr var tvungen att ta det tunga beslutet och varsla en i personalen på vårt hunddagis. Tur i oturen rullade de andra delarna i verksamheten på, vilket gjorde att vi snabbt kom upp på benen igen ekonomiskt efter att lönekostnaderna gick ner. I dag några månader senare har allt fler skaffat hund vilket syns på våra hundkurser. Det benet har jag i stället expanderat.

Hur kom du in i hundbranschen?

− Jag växte upp i förorten i Stockholm och fick upp ögonen tidigt för kamphundar. På min fritid hjälpte jag ett flertal hundar i mitt område med både rastning och rehabilitering. År 2006 började jag blogga om hundar och hamnade snabbt på topplistorna. Det ledde till att jag fick börja arbeta som ambassadör för olika hundföretag.

Varför startade du ditt företag?

− En tragisk händelse skedde år 2012, då min hund Amy blev ihjälbiten. Efter det blev det ett kall för mig att arbeta med hundägare för att förebygga liknande olyckor. Jag kontaktade Mickie Gustafson som är legitimerad hundpsykolog på företaget Karisma och valde att utbilda mig till hundpsykolog hos henne. Jag startade sedan företaget Passout Hundträning och har i dag fem anställda. Att få arbeta med min stora passion i livet samtidigt som jag varje dag har möjligheten att vidareutbilda hundägare i hela landet är otroligt inspirerande och utvecklande. 

Vilka utmaningar har du stött på?

− En utmaning som jag och många andra i min bransch stöter på är att många tror att det inte går att livnära sig på ett yrke som mitt. Det kan göra det svårt när man letar lokal, har kontakt med banken eller vill expandera. Därav är det otroligt viktigt att hela tiden ha siffror som bevisar det motsatta och kapital. Jag förstod snabbt vikten av att ha flera ben att stå på då varje del för sig är otroligt skör ekonomiskt, vilket betyder att man hela tiden behöver ha fler delar som täcker upp varandra för att ge företaget kapitalet och likviditeten som behövs.

Vilket är ditt bästa tips till alla nyblivna hundägare?

− Välj ras med omsorg och hitta en bra hundtränare att ta stöttning från på en gång! Se alltid över diplom samt referenser när du letar efter din framtida hundtränare. Skynda långsamt med din hund och våga att bara vara tillsammans utan krav och lär känna din nya fyrbenta familjemedlem. Helt enkelt; Njut!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna