podcast news play företagaren I media förmån faq

Gå din egen väg med MINI som tjänstebil

Kaffeföretagaren Sebastian Balck känner igen sig i MINI:s passion och vilja att göra skillnad.
Publicerad 23 sep 2020

Det är någonting speciellt med bilar och kaffe. Den omisskännliga nybilsdoften blandar sig med kaffearomer i en bilhall. Otaliga bilköp ha börjat med att säljaren bjuder på en kopp. Där, någonstans i mötet och bland känslorna, föddes också det affärsmässiga samarbetet mellan Balck Coffee och MINI. Båda företagen drivs av passion och en gemensam värdegrund och vilja att göra skillnad. För MINI är det viktigt att det kaffe som serveras hos återförsäljarna både smakar gott och är hållbart och etiskt producerat. I dag är nämligen hela 90 procent av allt kaffe i världen inte hållbart producerat.

Sebastian Balck, elitcyklisten som växlat om till att bli passionerad kafferostare i Kalmar, har komponerat det kaffe som MINI serverar i sina lounger. Det är en tjock, fyllig och gräddig arabica som kommer från kaffeodlaren Mario Ferrari i Brasilien. Ingenting har lämnats åt slumpen. Det är en filosofi som Balck Coffee och MINI delar.

Läs mer om hur du kan gå din egen väg med MINI som tjänstebil på MINI:s webbplats

Sköna bilar med massor av karaktär

Det är också anledningen till att Balck Coffee har MINI som företagsbilar.

− MINI är sköna bilar med massor av karaktär. Sportiga och lyxiga. Bilarna går att personifiera så att ingen är den andra lik, samtidigt som de har en härlig premiumkänsla. Det passar oss. På Balck Coffee älskar vi att människor sticker ut. Jag är gammal elitidrottsman, vi har en härligt galen fotograf och en av Sveriges vassaste champagneprovare i företaget, för att bara nämna tre av oss, säger Sebastian Balck.

web_Balck Coffee bild_bt.jpg

Den bil som ligger Sebastian Balck närmast hjärtat är MINI Countryman Plug-in hybrid. För Balck Coffee är bilen en del av varumärket. Den signalerar att det är frågan om ett företag som vågar tänka annorlunda och satsa på kvalitet. Balck Coffee förädlar specialkaffe som de köper upp utan mellanhänder. Kvalitet och hållbarhet i hela kedjan från odlare till konsument är ledstjärnan.

− Jag känner igen vårt sätt att tänka i MINI:s filosofi. De vill också erbjuda en hållbar, schysst produkt som ger kunden en bra känsla. Vårt hållbara kaffe i loungerna är ett exempel på det. Allt måste hänga ihop för att vara trovärdigt, säger han.

Perfekt med plug-in hybrid

För många kan plug-in hybrid låta som en dyr lösning för företaget, samtidigt som det reser frågor om hur praktiskt det är att ladda bilen. Det är begränsningar som sitter i huvudet snarare än i bilen, enligt Sebastian Balck.

− Vi som företag gillar att utmana oss och ville testa. Det har gått jättebra. I stan och kring Kalmar kör vi bara på el eftersom räckvidden är fullt tillräcklig. Det blir dessutom jättebilligt. Det kräver inte heller särskilt mycket planering, eftersom laddmöjligheterna hela tiden blir bättre. Behöver vi åka långt, som till Stockholm, är hybriddriften perfekt. Bilen har en supersnål och pigg motor. Man vill ju inte behöva stanna och ladda bilen i en timme om man är på väg till en kund, säger han.

När Sebastian Balck pratar om kaffebranschen är det med passion. Om MINI vore ett kaffe, vad skulle det då vara?

− Ett hållbart kaffe som passar både som espresso och filterkaffe. Äventyrligt i smaken, sött, syrligt och balanserat. Ett välkomnande kaffe som är riktigt gott, säger han.

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.