headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Företagarnas vd Günther Mårder.

Företagarna välkomnar förlängt omställningsstöd: helt nödvändigt

Företagarna kommer granska utformningen av det fortsatta stödet noga och göra en helhetsbedömning när alla detaljer är på plats.

Det arbetas för högtryck i det politiska förhandlingsmaskineriet och på departementet. Om några veckor ska höstbudgeten presenteras. På fredagskvällen kom ett resultat ut i form av ett pressmeddelande från regeringen. Omställningsstödet förlängs för månaderna maj, juni och juli.

− Företagarna välkomnar förlängningen av krisstödet. VI var pådrivande i våras för att ett stöd baserat på intäktsbortfall skulle komma på plats och redan när det presterades påpekade vi att två månader var en kort period och att det inte skulle hjälpa säsongsberoende verksamheter, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Förslaget som är en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna innebär att företag som har haft ett omsättningstapp på mer än 40 procent i maj, jämfört med maj i fjol, kan ansöka om omställningsstöd. För månaderna juni och juli är kravet på omsättningstapp mer än 50 procent jämfört med samma månader 2019.

Gör det lätt att göra rätt

Coronakrisen tog alla på sängen. När krispaketen togs fram gick det unikt snabbt. En konsekvens därav som Företagarna pekat på är att både ansökningsförfarande och ansökningstid rest onödiga hinder för företag som vill använda sig av stödet. Företagarna kommer därför granska utformningen av det fortsatta stödet noga och göra en helhetsbedömning när alla detaljer är på plats.

− Nu finns en chans att rätta till det som inte blev bra. Det är allvar nu och då måste det vara lätt att göra rätt. Det behövde gå fort när krisen härjade under våren men nu finns inga ursäkter för att inte skapa ett lättillgängligt och ändamålsenligt stöd, säger Günther Mårder.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap