För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skev agenda i partiledardebatten

Publicerad 12 okt 2020
Företagens villkor hamnade i skymundan när partiledarna debatterade i SVT:s Agenda.
Vad kommer att hända i riksdagen under hösten? Om det handlade söndagens partiledardebatt i SVT:s Agendastudio. Foto: Shutterstock.com

På söndagskvällen stod ledarna för de åtta riksdagspartierna i Sveriges Television tillsammans med Agendas programledare för att debattera de mest brännande frågorna i svensk politik den här hösten. 

− Tyvärr hamnade företagandet i skymundan, till förmån för spelteori och strategimanövrar, säger Alexandra Hernadi, politisk strateg på Företagna.  

Ingen misstroendeförklaring nu heller 

Inför partiledardebatten flammade hotet om regeringskris upp igen. Det har legat och pyrt ända sedan januariavtalet presenterades i fjol. Om regeringen rör arbetsrätten, då smäller det, varnade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i januari 2019. När utredningen om moderniserad arbetsrätt presenterades i juni återupprepade han varningen om att begära misstroendevotum. Samma sak när parterna på arbetsmarknaden inte nådda i mål i sina förhandlingar om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden för knappt två veckor sedan. Efter söndagens debatt meddelar Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet är berett att ge statsminister Stefan Löfven och regeringen mer tid.   

− Las-frågan som krisinstrument tycks ha falnat igen, men den kan flamma upp ännu en gång. Det beklagliga är att själva sakfrågan, varför det är viktigt att modernisera arbetsrätten så att fler jobb skapas, hela tiden hamnar i skymundan för käbbel och spel, säger Alexandra Hernadi.  

Det saknas förståelse om företagande  

Under partiledardebatten twittrade Företagarnas vd Günther Mårder att han kände sig sugen på att ställa sig i debattstudion och få ordning på det politiska käbblet om jobbskapande, eftersom det är så låg förståelse. Han menar att hela Las-debatten blir fylld av felaktigheter när vänstersidan helt saknar förståelsen för företagens roll i samhällsekonomin. 

 

Vem ger Leif jobb?

Agendas moderatorer valde att exemplifiera Las-debatten med den fiktiva Leif, 58 år. Han har jobbat som fastighetsskötare ett bostadsbolag i snart trettio år, men nu går företaget dåligt och ska säga upp personal. Med dagens lagstiftning sitter Leif säkert enligt exemplet, men om man gör fler undantag från först in-sist ut är det inte säkert att Leif får behålla jobbet.

− Vi på Företagarna tycker att debatten oftare borde ta ett kliv tillbaka och utgå från varför det går bra eller dåligt för företag. Jobb finns inte bara hux flux, de skapas av någon. Leif och andra sitter inte säkrare än hur bra det går för företag i stort, säger Alexandra Hernadi.

Företagarna anser att riksdag och regering måste lyfta blicken från Las-käbblet och driva politik som främjar jobb, företagande och utbildning.

− De med kapacitet ska gå till jobbet, idéer ska förverkligas i form av företag och vi ska satsa på utbildning som gör det möjligt för Sverige att vara en spjutspetsnation när det kommer till kunskap, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Fler nyheter från Företagarna