headphones newspaper video-player

Sätt stopp för halvmesyren om Las

Arbetsrätten måste reformeras. Det duger inte att försöka tvinga in företag i en omodern lösning som försvårar för småföretagen samtidigt som arbetslösheten och utanförskapet växer.
Publicerad 29 okt 2020
Företagarnas vd Günther Mårder. Foto: Oskar Omne.

Regeringen går vidare med den överenskommelse som PTK och Svenskt Näringsliv slutit om arbetsrätten, men som LO avfärdar, i stället för att ta fasta på det balanserade förslag som utredningen om en moderniserad arbetsrätt lagt fram. Det meddelade statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på torsdagsmorgonen.

Företagarna är kritiska till regeringens beslut och räknar med att Liberalerna och Centerpartiet sätter stopp för detta och i stället levererar lagstiftning som faktiskt sänker kostnaden och gör det enklare för småföretag att anställa – som utlovades i januariöverenskommelsen.

− Från Företagarnas perspektiv är denna halv-överenskommelse inte en modernisering av arbetsrätten. Det är marginella förändringar inom arbetsrätten, men till priset av ökade kostnader, mer skyldigheter och administration för småföretagen. Det enda parterna kan enas om är att övervältra ansvar på de som inte har kollektivavtal, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Parterna inte överens

När Centerpartiet och Liberalerna ställde sig bakom en regering under ledning av statsminister Stefan Löfven efter valet var en reformering av arbetsrätten en av de viktigaste punkterna i januariöverenskommelsen. Om inte arbetsmarknadens parter kom överens om ett nytt huvudavtal skulle regeringen gå vidare med lagstiftning enligt förlagen från en utredning om moderniserad arbetsrätt.

Än i dag är utredningens förslag som presenterades i somras den enda kompromiss som ligger på bordet. Partsförhandlingarna havererade. Efter att ha återupptagits på övertid havererade de igen. PTK och Svenskt Näringsliv har kommit överens, men LO är inte överens. Trots det väljer nu regeringen att gå vidare med parternas förslag utan LO.

− Regeringens uppfattning är att det finns en överenskommelse för att reformera Las. Regeringen kommer därför påbörja att ta fram ett lagförslag som ska fungera på hela arbetsmarknaden, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en pressträff på torsdagsmorgonen.

Stefan Löfven lade samtidigt upp en post på sin Facebooksida. I den skriver han:

”Genom att arbeta vidare med förslagen från parterna stärker vi den svenska arbetsmarknadsmodellen och skapar förutsättningar för fack och arbetsgivare att fortsätta ta ett stort ansvar för att anpassa villkoren på vår arbetsmarknad genom kollektivavtal. Arbetsrätten ska moderniseras. Men det ska göras så att den grundläggande maktbalansen mellan fack och arbetsgivare upprätthålls.”

Sex av tio företag med anställda har inte kollektivavtal

Företagarna anser att parternas förslag inte tar hänsyn till hela arbetsmarknaden. I Sverige har småföretagen skapat fyra av fem nya jobb sedan 1990. Fler personer arbetar i dem än i någon annan kategori av företag eller organisationer – två miljoner svenskar. En politik som syftar till högre sysselsättning, tillväxt och utbyggd välfärd måste därför inkludera och uppmuntra till jobb- och värdeskapande i småföretag. Parternas förslag gör inte det.

− Sextio procent av alla företag med anställda har valt bort kollektivavtal. Det gör att Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen inte talar för alla dessa som till stor del är mina medlemmar. Nu vill facken och Socialdemokraterna på olika sätt försöka tvinga in företag i en omodern lösning som försvårar för småföretagen samtidigt som arbetslösheten och utanförskapet växer, säger Günther Mårder.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor