För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Inga lättnader för idrotten och kulturen

Publicerad 8 okt 2020
Det tidigare aviserade undantaget från femtioregeln för sittande publik skjuts på framtiden, meddelade regeringen på torsdagen.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under torsdagens pressträff.

Förslaget om att upp till 500 personer ska kunna gå på teaterföreställningar, konserter och idrottsmatcher om de sitter med ett avstånd om en meter från varandra kommer inte att bli verklighet den 15 oktober. Det meddelade regeringen under en pressträff på torsdagen.

Socialminister Lena Hallengren beskrev en oroande utveckling i omvärlden där Europa åter ser ut att kunna bli världens centrum för pandemin. Hon poängterade även att Sverige lämnat de låga nivåerna i smittotal som präglade sommaren och att läget nu står och väger. Regeringen har inhämtat Folkhälsomyndighetens bedömning och den är att det just nu inte är lämpligt att göra förändringar.

− Vi vill möjliggöra fler kultur- och idrottsarrangemang och vi vet att kulturen och idrotten har det svårt och vi är väl medvetna om vilken betydelse de här sektorerna har för oss alla och i ett samhälle, men vi har hela tiden varit tydliga med att ett undantag bara kan göra om läget i epidemin medger det, sade Lena Hallengren.

När det kan bli aktuellt att gå fram med lättnaderna är inget som regeringen vill spekulera i.

− Vi planerar fortfarande för att göra de här ändringarna men precis som Lena Hallengren sade så gör vi dem inte i dag. För att regeringen ska kunna fatta ett sådant beslut krävs det att smittläget fortfarande tillåter ett sådant undantag, sade kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson förtydligade att det är en dämpning snarare än den ökning i smittspridningen man ser nu som avgör när det kan bli aktuellt att rekommendera att gå vidare med undantag.

− Det är inte så att vår uppfattning är att vi behöver tillbaka till de låga nivåerna vi hade på sensommaren för att vi ska kunna öppna upp, utan det är mera med omtanke om smittspridningsläget och den riktning detta tar, sade han.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna