För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Varning för ny konkursvåg

Publicerad 17 nov 2020
Konkurser under pandemin drabbar i hög grad småföretag, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.
Foto: Shutterstock.com

Coronakrisen har slagit extra hårt mot de små företagen. Det visar konkursstatistik från kreditupplysningsföretaget Bisnode som Dagens Nyheter rapporterar om i en artikel. Företag med upp till tio anställda står för hela 80 procent av konkurserna, men enligt Henrik Hargéus som är product manager för risk och kredit kan andelen vara så hör som 93 procent.

Både Bisnodes data och statistik från kreditupplysningsföretaget UC visar enligt artikeln i Dagens Nyheter på att kurvan över konkurser planat ut under året och UC visar att de totala konkurserna från januari till och med oktober till och med är två procent lägre än i fjol. Men det är ett bedrägligt lugn, varnar Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg. Både faktorer i omvärlden och i Sverige kan sätta igång en negativ utveckling igen.

– Det senaste som skett i Sverige, med förnyade rekommendationer om att arbeta hemifrån och avstå besök i handel och köpcentrum får en stor och omedelbar påverkan på många mindre företags lönsamhet, säger Daniel Wiberg i Dagens Nyheter.

Små företag har oftare än större företag små ekonomiska marginaler för en kris. Det är i de små och medelstora företagen som fyra av fem nya jobb skapas och om småföretagen tvingas säga upp personal eller lägga ner påverkas mångas försörjning. I år är det över 8 000 anställda som berörs av konkurserna, i fjol låg siffran på knappt 3 000.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna