headphones newspaper video-player

”Bättre att det sköts reglerat”

Hela branschen påverkas kraftigt då stora delar av omsättningen riskerar att försvinna, säger krögaren Pontus Frithiof om serveringsförbudet efter klockan 22.
Publicerad 12 nov 2020
Krögaren Pontus Frithiof driver flera restauranger i Stockholmsområdet. Han är en av många företagare inom restaurangbranschen som drabbas hårt efter regeringens nya besked som innebär att restauranger måste stänga redan klockan 22.30 och sluta serveringen klockan 22.00. Han menar att hela branschen påverkas kraftigt då stora delar av omsättningen riskerar att försvinna.

Vilka drabbas hårdast av detta?

– Oerhört många drabbas, i stort sett hela Sverige har ju i alla fall kring veckosluten en andra sittning som kanske kommer igång vid 20-21 tiden, där kommer ju sannolikt det att försvinna upp till hundra procent av den sittningen.

Hur påverkas er verksamhet?

–Framförallt är det nyöppnade La Girafe på Kungsholmen som drabbas, och framförallt då den senare sittningen och baren kvällstid.

Finns det andra åtgärder som hade varit bättre?

–Jag är varken smittskyddsexpert eller politiker, men för mig är det bättre att det sköts reglerat på krogen än oreglerat hemma. För en sak är säker – folk kommer inte sluta äta, dricka, umgås, men nu kommer man göra det hemma i stället.

Är stöden till företagare inom restaurangbranschen tillräckliga? Eller vad mer behövs?

– Det finns inga stöd i värden som täcker det otroliga inkomstförluster som besöksnäringen lider utav. Jag tycker dock att det gjorts den hel del bra vill jag säga. Viktigt för oss, branschen och Sverige, är att bibehålla så många arbetstillfällen som möjligt. Människor vill bidra, jobba och vara inkluderade. Inte tvärtom. Därför borde det nu framförallt, men även framåt vara billigare att anställa människor. Fler som bidrar än som går på bidrag helt enkelt.

Kommer ni behöva genomföra några förändringar i verksamheten som en följd av detta?

– Små justeringar, vi är tämligen lite drabbade just med den nya förändringen. Vår utmaning är att vi driver Arlandas största restaurang, det har varit kännbart sedan mars. Men som en klok man från vår bransch sa igår på nyheterna, ”vi är världens bästa bransch och inget kommer knäcka oss”.

De nya reglerna träder i kraft från och med den 20 november och väntas gälla till och med sista februari 2021.
Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor