headphones newspaper video-player
Corona – råd och stöd för företagare

Oansvarigt strejkvarsel

Att Handels och HRF lägger varsel om strejk mitt i den värsta kris som vi upplevt är ansvarslöst och oseriöst, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.
Publicerad 12 nov 2020
Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

Efter denna artikel publicerats har Handels och Svensk Handel slutit en överenskommelse. Hotet om strejk från Handels är därmed undanröjt. Läs mer om det nya avtalet som parterna  slutit i Dagens Industri

Många företag inom handeln och hotell- och restaurangbranschen har länge brottats med ekonomiska problem i sviterna av pandemin. Ökningen av smittan och nya restriktioner gör det ännu tuffare att hantera situationen. Ovanpå det ligger nu strejkvarsel från fackförbunden Handels och HRF – Hotell- och restaurangfacket.

Handels varsel om strejk från den 13 november omfattar drygt 5 000 anställda i 22 butiker, e-handlare och lager runt om i landet. HRF:s varsel om strejk från den 17 november omfattar sex företag på sex orter och utvidgas den 19 november om parterna inte nått en överenskommelse till dess. Samtidigt lägger HRF en blockad mot alla nyanställningar, inhyrning av personal och mer- och övertid på hela avtalsområdet.

− Att Handels och HRF lägger varsel om strejk mitt i den värsta kris som vi upplevt är ansvarslöst och oseriöst. Höga löneökningar är inte värda något om företaget inte längre finns kvar, säger Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

I en artikel i Arbetsmarknadsnytt varnar Thommy Backner, vd på Högfjällshotellet i Sälen, för att HRF:s nyanställningsblockad slår hårt mot skidanläggningar som är beroende av visstidsanställningar och just så här års anställer hundratals personer inför skidsäsongen. I artikeln kallar han tajmingen för katastrofal.

− Vi hör hela tiden nya redovisningar om företag som inte längre finns, berättelser om företag som inte vet hur länge till de klarar sig och varningar från företag som tittar i böckerna och ser ett stup en bit fram, säger Lise-Lotte Argulander.

I samtalen till Företagarnas juridiska rådgivning ställer sig företagare frågande till hur facken tänker när de lägger strejkvarsel samtidigt som många företag går på knäna.

Taggar

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen