podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Allt ställdes in - så tacklade föreläsaren krisen

Publicerad 11 nov 2020
När coronakrisen stängde ner alla uppdrag för företagaren och föreläsaren Antoni Lacinai valde han att kompetensutveckla sig och snabbt ställa om till en mer digital verklighet.
Jag har jobbat hemifrån i 15 år så för mig är det inget nytt, men för folk i gemen så har detta varit ett jättekliv in i den digitala världen. Där vill jag vara med och stötta säger företagaren Antoni Lacinai. Foto: Pressbild

Antoni Lacinai är kommunikationsexpert med fokus på ledarskap, arbetsglädje och kundbemötande. Innan pandemin slog till åkte han runt i Sverige och världen som föreläsare in om kommunikation och ledarskap. Han ingick i samma ekosystem som rese- och konferensbranschen och i mitten av mars blev nästan alla uppdrag inställda eller framflyttade.

- Jag fick samma stresspåslag som så många andra. Vad ska hända nu? Är det här något tillfälligt? Varför ställer kunderna inte om till digitala möten istället? berättar Antoni Lacinai.

Halva mars, hela april och maj blev vad Antoni kallade för ökenmånader – intäktsmässigt. Men arbetsmässigt blev det en otroligt intensiv tid.

Kompetensutveckling

- Jag bestämde mig direkt att öka min kompetens och förbättra min tekniska miljö så att jag kunde utbilda och föreläsa på distans istället. Jag var redan van vid digitala möten och tyckte att jag var rätt bra på det då, jämfört med många. Men det fanns, och finns fortfarande, så otroligt mycket att lära sig. Vi talarkollegor har hjälpt varandra och jag är tacksam över den generositet många visat.

Eftersom många kunder visste att Antoni även skrivit en bok om digitala möten, så började de fråga honom om han kunde hjälpa dem med deras distansmöten och distansledarskap. Det är det han gör mest idag.

- Jag pratar kommunikation på arbetsplatsen och just nu vill nästan alla få tips på hur man har bra digitala möten och hur man som ledare kan hjälpa sin personal när motivationen svajar, när folk inser att de inte får komma tillbaka till kontoret än på ett tag.

"Det blir inte som förr igen"

Efter några månader men noll intäkt under våren så har det lossnat bra, tycker han.

- Jag kan se tillbaka på 2020 med tacksamhet vad gäller den egna affären, även om jag lider med alla som blivit av med jobbet eller familjemedlemmar.

Framtiden då? Hur ser den ut för någon i Antonis bransch som föreläsare och utbildare? Kommer vi att gå tillbaka till stora events och kommer allt att bli som förr med fysiska träffar hela tiden

- Det blir inte som förr. Många har insett att det faktiskt går att göra en hel del utan att samlas varje gång, även om själva mötet blir bäst när man ses i det fysiska rummet. Jag tror på en mix framöver där vi träffas fysiskt ibland och däremellan möts digitalt. Jag har jobbat hemifrån i 15 år så för mig är det inget nytt, men för folk i gemen så har detta varit ett jättekliv in i den digitala världen. Där vill jag vara med och stötta.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna