För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ge exportföretagen en livboj

Publicerad 3 nov 2020
Stärkt kreditförsäkringsskydd är ett effektivt och billigt sätt att värna svensk export under coronakrisen, anser Företagarna och Kredit- och Garantiförsäkringsföreningen.
Foto: Shutterstock.com

Regeringen borde inspireras av våra grannländer och införa en särskild coronaanpassad garanti för kredit- och garantiförsäkringar. Det skriver Företagarnas vd Günther Mårder tillsammans med Peter Boberg, ordförande i Kredit- och Garantiförsäkringsföreningen, i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Export skapar välstånd

Sveriges välstånd är beroende av handel och exportindustrin är avgörande för jobb och tillväxt. Det finns också en stor outnyttjad exportpotential bland småföretagen. Genom att stärka upp kreditförsäkringsskyddet för exportörer under den osäkerhet som råder under pandemin kan de negativa effekterna av coronakrisen motverkas.

”Av alla krisåtgärder som en regering kan införa är detta en av de effektivaste och billigaste”, skriver Günther Mårder och Peter Boberg i debattartikeln.

Förlorade affärer

Kredit- och Garantiförsäkringsföreningen bedömer att över 8 000 tänkta affärer inte blivit av under bara årets första sex månader. Det motsvarar ett värde av nära 40 miljarder kronor, som i sin tur innebär förlorade skatteintäkter och minskad konkurrenskraft, och därmed färre jobb och investeringar och minskad innovationskraft.

Bolagen som försäkrar garanterar näringslivet transaktioner för 300-500 miljarder kronor varje år. Nu måste branschen agera återhållsamt när det gäller att försäkra fler osäkra affärer, trots deras avgörande värde för ekonomin.

Gör som våra grannländer 

Inom EU och EES är Tyskland, Danmark, Norge och ett tiotal andra länder redan igång med garantier. De gör det eftersom man ser att kredit- och garantiförsäkringar är ett enkelt och effektivt sätt att säkra att en leverans blir betalad, även om en oförutsedd händelse, likviditetsproblem eller obestånd skulle drabba köparen.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna