headphones newspaper video-player

"Förövaren kommer med kniv när chauffören är helt ensam"

Brott mot företagare var temat i Företagarna LIVE 13 november. En av gästerna var Aleksander Kunovac, vars företag kämpar med ständiga lastbilskapningar.
Publicerad 23 nov 2020
Kapningar av lastbilar är ett stort problem för företagaren Alexander Kunovac som berättade mer i Företagarna LIVE. Foto: Shutterstock

Aleksandar Kunovac, vd för verkstadsföretaget Brovex i Stockholm, medverkade i Företagarna LIVE: Brott mot företagare, och berättade om hur företagets transporter mellan Serbien och Sverige utsätts för attacker. 

– Vi har ungefär trettio transporter per år och 5-6 av dem blir utsatta för inbrotts- eller rånförsök. Förövaren som kommer är oftast beväpnad med minst en kniv, nattetid när chauffören är helt ensam. De skär upp kapellet och kollar vad som finns att stjäla, berättar Aleksandar Kunovac.

Från att tidigare främst ha skett på kontinenten sker det sedan ungefär tio år tillbaka numera också på svensk mark, enligt Aleksandar Kunovac. Han ser behov av förbättringar på många plan för att säkra transporterna.

– Mycket bättre organiserade rastplatser för chaufförerna, inhängande bevakade. Sedan behöver polis och tull jobba mer preventivt mot dessa ligor som opererar mot frakt och gods. Jag känner inte att det är ett högt prioriterat område just nu, trots att frakt och transporter är så viktigt för ekonomin och hela samhället.

Många anmäler inte

Mer än hälften av företagare på landsbygd har övervägt att lägga ner företaget på grund av att man utsatts för brott och många företagare anmäler inte brotten. Brottsligheten som sker mot företagare drabbar i slutänden ett helt samhälle konstaterade  Pontus Lindström, expert brott mot företagare på Företagarna som också medverkade i avsnittet.

– Vanliga brott är bluffakturor, inbrott och skadegörelse. Det är brott som sällan leder till nyhetsflashar och pushnotiser. Det är vardagsbrott, mängdbrott som drabbar våra medlemmar och företagare över hela landet. Men också grövre brott.

pontus lindstrom rund 150px.pngHan konstaterade också att pandemin har påverkat brottsligheten på olika sätt.

– Grova brott som sprängningar och skjutningar har inte minskat men däremot kan man se tendenser till att den gränsöverskridande brottsligheten fått det svårare i och med att gränserna stängts till periodvis. 

I avsnittet medverkade också Marie Wallin, jurist och grundare av Rätt Nu, Lotta Mauritzson, Polisens nationella bedrägericenter  och företagaren Josefin Nordvall, vd Söders Under.

LIVE: Brott mot företagare

Fler nyheter från Företagarna

LAS-sveket kommer tynga arbetsmarknaden

Arbetsrätten är i skriande behov av modernisering, men regeringen, januaripartierna och facket har inte orkat höja sig över det politiska spelet för att leverera seriösa förslag.

Kasta inte mer pengar i sjön!

Regeringens arbetsmarknadspolitik är ett misslyckande och mer pengar till låtsasjobb i vårändringsbudgeten ändrar inte på det.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor