För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Välkommen paus av företrädaransvarsreglerna

Publicerad 26 mar 2020
Företagarna välkomnar att Skatteverket begränsar tillämpningen av det skatterättsliga företrädaransvaret till följd av coronakrisen.
Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Skatteverket har i dag torsdag tillkännagett att myndigheten avser att begränsa tillämpningen av det så kallade skatterättsliga företrädaransvaret för skatteskulder, där anstånd med betalning har medgetts enligt de anståndsregler som börjar gälla den 30 mars. Företrädaransvar kommer heller inte att sökas för anståndsavgiften.

− Det är en mycket glädjande nyhet. Sveriges företagare får genom detta ett välbehövligt andrum och vet att plötsliga skatteskulder på grund av krisen inte kommer leda till att man behöver gå från hus och hem, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.

Lugnande besked

Det skatterättsliga företrädaransvaret innebär att en företrädare för ett företag, till exempel vd eller styrelseledamot, kan bli personligt betalningsansvarig för bolagets skatteskulder under vissa omständigheter. Reglerna kräver att företrädaren, om företaget inte kan betala skatteskulden, senast på förfallodagen ansöker om konkurs eller företagsrekonstruktion.

Effekten av reglerna är att många företag som i grunden är sunda, men som hamnat i tillfällig likviditetskris nu, kan komma att försättas i konkurs ”i panik”, för att företrädaren befarar att annars själv få skulden påförd. Det kan handla om hundratusentals kronor.

− Genom dagens beslut från Skatteverket ges Sveriges företagare ett lugnande besked, i den monumentala kris vi är uppe i. Reglerna om företrädaransvar har kritiserats under lång tid, och en statlig utredning ser för närvarande över dem. Det är dock mycket välkommet att Skatteverket skyndsamt har kunnat fatta beslut om denna ”paus” i tillämpningen av reglerna, säger Patrick Krassén.

En viss rättsosäkerhet kvarstår

Det ska dock noteras att detta avsteg från tillämpningen av företrädaransvarsreglerna, gäller under själva anståndsperioden. När anståndet med skattebetalningen löper ut avser Skatteverket fortsatt att tillämpa företrädaransvar på förfallna skatteskulder. Likaså kommer det tillfälliga avsteget från företrädaransvaret enligt Skatteverket inte att gälla för ”företag som uppenbarligt utnyttjat möjligheterna helt i strid med syftet med anståndsbestämmelserna”.

− En viss rättsosäkerhet kvarstår, vilket illustrerar det strukturella problemet med regelverket om skatterättsligt företrädaransvar. Företagarna ser alltjämt behov av att begränsa detta regelverk, men det får ske inom ramen för den pågående statliga utredningen. Dagens besked gör i alla fall att Sveriges företagare vet att de är skyddade från företrädaransvar under anståndstiden, säger Patrick Krassén.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna