podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen sätter sjukförsäkringen ur spel – småföretagarna får stå för notan

Publicerad 13 mar 2020
Regeringen slopar kravet på läkarintyg för sjukfrånvaro. Företagarna kräver därför att regeringen tar hela kostnaden för sjuklöneansvaret.
Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg.

På fredagseftermiddagen13 mars  höll regeringen en pressträff och meddelade bland annat att kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden tillfälligt avskaffas, som ett led i att hantera coronakrisen.

– Det här är ett viktigt verktyg för att avlasta hälso- och sjukvården, och också för att minska spridningen, sade statsminister Stefan Löfven.

Sätter sjukförsäkringen ur spel 

Företagarna ställer sig frågande till åtgärden och anser att regeringen bör vara mycket varsam med att sätta sjukförsäkringen ur spel i detta läge och manar regeringen till lugn.

Enligt sjuklönereglerna utgår sjuklön om arbetsförmågan är nedsatt. Regeringens beslut innebär att det nu inte finns några som helst kontroller i sjukförsäkringen. Det kommer att vara väldigt svårt att pröva arbetsförmågan. Därmed åsidosätts hela regelverket, och själva rättssäkerheten med det. 

− Regeringens beslut är i detta läge illa underbyggt. Den har inte ens lyckats kommunicera till Försäkringskassan vad beslutet om slopad karens från tidigare i veckan innebär. Nu sätter regeringen hela sjukförsäkringen ur spel, säger Erik Ageberg, socialförsäkringsexpert på Företagarna.

Ökade kostnader för företagen

Beslutet om att inte kräva läkarintyg för sjukfrånvaro innebär flera miljarder kronor i ökade kostnader för företagen. Företagarna anser att det är oacceptabelt att regeringen för över kostnaderna på landets småföretagare.

− Kravet på läkarintyg tas bort för perioden när landets småföretagare tvingas betala notan, men från den femtonde dagen då staten tar över sjuklöneansvaret ska det även fortsatt krävas intyg. Det är inte vackert, säger Erik Ageberg.

Företagarna kräver fullständig kompensation för sjuklönekostnaderna.

− Lyssnar man på regeringen får man intrycket av att landets småföretagare har oändliga resurser att betala för andras kostnader. Att komma med detta beslut nu när företagen dessutom står inför unik utmaning är direkt oansvarigt, säger Erik Ageberg.

 

Fler nyheter från Företagarna