podcast news play företagaren I media förmån faq

Klarsynt av Arbetsmiljöverket om skyddsvisir

Företagarna välkomnar att hot om sanktionsavgifter inte längre hindrar företag som vill tillverka visir till hälso- och sjukvården.
Publicerad 27 mar 2020
Företagarnas regelförenklingsexpert Helena Fond

Det råder en pressad situation i vården kopplat till skyddsutrustning i allmänhet och visir i synnerhet. Mot den bakgrunden har vi de senaste dagarna sett många goda initiativ från företagare som både vill att företaget har en möjlighet att överleva och samtidigt göra en samhällsinsats i kristider genom att ställa om sin tillverkning. Men att ha processer för att kunna göra visir som vården behöver är inte samma sak som att få leverera visir.

− Vi har kunnat se att Arbetsmiljöverkets regler stoppat många av dessa goda initiativ med hänvisning till att visir ska ha CE-märkning. Att få CE-märkning på sin produkt är en process som kan ta tid och det är tid som vi inte har nu eftersom coronakrisen gör läget akut i hälso- och sjukvården, säger Helena Fond, ansvarig för regelförenkling på Företagarna.

Arbetsmiljöverket gör undantag

Företagarna har i våra kontakter med Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen lyft det orimliga i att begränsa tillgången till skyddsutrustning när det råder brist på visir. Därför välkomnar vi att Arbetsmiljöverket backar på frågan om sanktionsavgifter för visir som saknar CE-märkning och även deras snabbutredning kring att godkänna utrustning tillfälligt.

− Att i detta pressade läge hota med sanktionsavgifter till företagare som försöker både överleva och dessutom göra en god insats är magstarkt. Självklart ska vi ha säker utrustning i vården men som läget är nu är det trots allt bättre att det finns visir överhuvudtaget än att man står helt utan, säger Helena Fond.

Vill ditt företag hjälpa till?

Det är Socialstyrelsen som enligt regeringsuppdrag den 17 mars ansvarar på nationell nivå för att säkra tillgången på skyddsutrustning och fördela skyddsutrustning och annat material till följd av spridningen av covid-19.

Vill ditt företag hjälpa till att förse vården med skyddsmaterial eller annan utrustning? På Socialstyrelsens webbplats finns mer information. Se "Till dig som vill erbjuda utrustning eller material till vården".

Lästips: Emanuel Karlsten , Efter Arbetsmiljöverkets stopp för skyddsvisir – Region Skåne hittar kryphål: ”Andra regioner får gärna kopiera oss”.

 

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.