headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Fortsatt stålbad för restaurangbranschen

Folkhälsomyndigheten presenterade idag vid en presskonferens nya restriktioner för restauranger, barer och caféer. Endast bordsservering och avhämtning kommer att tillåtas. Det innebär att det inte är tillåtet att servera mat och dryck vid bardisken. Beslutet väntas träda i kraft redan imorgon.

På flera håll i landet har vi den senaste tiden sett restauranger, caféer och butiker som stöttar upp i kampen mot coronavirusets negativa effekter. Man erbjuder särskilda öppettider och take away för personer i riskgrupper. De gymnasieelever som inte går i skolan kan genom kommunala subventioner istället äta sina luncher på lokala restauranger.

− Om hela den här servicesektorn som en konsekvens av ännu fler restriktioner tvingas bomma igen så mister samhället enorma värden. Nu måste regeringen tydligt berätta hur de drabbade företagen ska överleva, säger Pontus Lindström, expert lokalt företagsklimat.

Ett stålbad som saknar motstycke

Företag inom restaurang och besöksnäring har på bara några dagar drabbats av ett stålbad som saknar motstycke. Omsättningen har på flera håll minskat till noll och hela personalstyrkor har fått sägas upp.

− Det är prioriterat att smittspridningen begränsas men även de katastrofala negativa konsekvenserna i samhällsekonomin, men också i personliga tragedier, måste tas med i beräkningen när nya åtgärder införs, säger Pontus Lindström.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap