För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nu krävs slopade arbetsgivar- och egenavgifter

Publicerad 23 mar 2020
Företagarna välkomnar huvuddragen i det åtgärdspaket som Moderaterna har presenterat för att underlätta för företagen som drabbats hårt av coronakrisen.
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Jämte folkhälsoperspektivet på coronakrisen tornar de negativa ekonomiska effekterna upp sig på ett mycket oroväckande sätt. Företagarna välkomnar därför inte bara regeringens åtgärdspaket utan även alla konstruktiva förslag från oppositionen. På måndagen presenterade Moderaterna ett åtgärdspaket för att få företagen att stå pall i den extraordinära situation som nu råder.

Bra med slopade arbetsgivar- och egenavgifter

Moderaterna föreslår bland annat att arbetsgivaravgifterna och egenavgifterna slopas under april och maj.

− Det här är mycket välkomna förslag. Krisen har skapat akuta likviditetsproblem i många småföretag och då behövs mer än krediter. Om förslagen om slopade arbetsgivar- och egenavgifter genomfördes skulle de snabbt kunna bidra till att stärka företagens likviditet, samtidigt som en viss klarhet skapas i vad som gäller under den närmaste tiden. Den typen av transparens är mycket viktig och underlättar beslutsfattandet i företagen, något som annars riskerar att leda till ytterligare neddragningar och verksamhetsstop, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Stort behov av flexibla krediter

Ett annat förslag som Moderaterna nu lägger är att införa en företagsakut som bland annat ska omfatta 100 miljarder kronor i statliga lånegarantier till små och medelstora företag.

− Utökade kreditgarantier genom en företagsakut är bra. Vi ser att mindre företag som hamnat i kris har fortsatt svårt att få lån utan att lämna Det finna med andra ord ett stort behov av denna typ av garanterade lån, gärna kombinerade med flexibilitet gällande amortering.

Lägg partipolitiken åt sidan

Företagarna följer noga hur krisen påverkar företagen och ekonomin i stort och manar politikerna till dialog.

− Vår förhoppning är att regeringen i nuläget kan lägga partipolitiken åt sidan och ta intryck av dessa förslag som presenterats av Moderaterna. Det är bråttom! säger Daniel Wiberg.

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna